niedziela, 29 stycznia 2017

Pleśniak

Nie mam pojęcia skąd taka nazwa tego ciasta J Ale jedno jest pewne, ciasto jest zaskakujące smaczne jak na prostotę jego wykonania. Pleśniak to po prostu kruche ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych i bezą. Pleśniak też bardzo ładnie wygląda i znika z talerza w mgnieniu oka!

Składniki

Kruche ciasto:

400g mąki pszennej
60g cukru pudru
30g cukru waniliowego
2 łyżeczki prostu do pieczenia
200g masła
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany

Beza:

6 białek
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
220g drobnego cukru kryształu

Dodatkowo:

25g kakao
słoiczek powideł śliwkowych, najlepiej domowej roboty

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, dokładnie wskazówki jak prawidło zagnieść kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Zagniecione ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i wyrobić do jednolitego koloru. Obie części ciasta uformować w kulę i schłodzić około godziny w lodówce.
Na blachę (25x40 cm) zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) prawie całe ciasto jasne (zostawić odrobinę na górę ciasta). Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180oC i piec przez 20 minut.
Po tym czasie wyjąć blachę z ciastem. Podpieczone ciasto wysmarować powidłami śliwkowymi. Na powidło zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) prawie ciasto ciemne (ponownie zostawić odrobinę na górę ciasta). Blachę piec w 180oC przez kolejne 15 minut.
Białka z dodatkiem wody i soli ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno oraz do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto ciemnie. Na bezę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) pozostawione wcześniej ciasto jasne i ciemne. Ciasto piec w temperaturze 180oC przez kolejne 20 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Gotowe!!!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz