sobota, 4 lutego 2017

Sernik waniliowy

Wanilia należy do rodziny storczykowatych, roślin rosnących najczęściej w klimacie tropikalnym i pochodzi z Meksyku. Starożytni Indianie Totonkowie z Meksyku, jako pierwsi zwrócili uwagę na tą niezwykłą roślinę. Mitologia podaje, że wanilia narodziła się, gdy bogini Xanat wraz ze swoim śmiertelnym kochankiem uciekła nie otrzymawszy zgody od ojca na ślub. Kochanków schwytano i stratowano a na miejscu zbrodni wyrosła przepiękna, krótko kwitnąca orchidea. W wieku XV Totonakowie zostali podbici przez Azteków, którzy na dobre rozsmakowali się w wanilii. Wanilia stała się podstawową przyprawą i dodawali ją między innymi do napoju sporządzanego na bazie kakao, przypominającego nieco płynną czekoladę. Napój ten dotarł do ówczesnej Europy a wanilia oczarowała królów starego kontynentu. Obecnie wanilia jest najpopularniejszą przyprawą stosowaną w cukiernictwie. Są nią aromatyzowane zarówno te klasyczne jak i nowoczesne, finezyjne wypieki. Dziś klasyczna propozycja waniliowego smaku – sernik waniliowy.

Składniki

Ciasteczkowy spód:

300g ciasteczek zbożowych
150g masła

Masa serowa:

500g kremowego serka typu Philadelphia
500g serka Mascarpone
280g cukru pudru
100mL śmietany 18%
5 jajek
2 laski wanilii
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
70g mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

50g masła
70g gorzkiej czekolady deserowej
30g czekolady mlecznej

Wykonanie

Ciasteczkowy spód.
Ciasteczka zbożowe rozkruszyć na piasek. Dodać rozpuszczone, nieco przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Ciasteczka z masłem wyłożyć na blachę (24x24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) i starannie wyrównać wierch. Blachę z ciasteczkami wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa.
Kremowy serek typu Philadelphia oraz serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami z lasek wanilii. Ciągle miksując na średnich obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Kolejno dodać sok z cytryny i wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód schłodzony wcześniej w lodówce. Wyrównać wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 70 minut.
Po upieczeniu sernik najpierw studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a dopiero później na blacie.
Polewa czekoladowa.
W kąpieli wodnej rozpuścić masło, gorzką czekoladę deserową i czekoladę mleczną. Polewę wylać na upieczony i wystudzony sernik.
Sernik schłodzić w lodówce.
Gotowe!!!

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz