wtorek, 14 lutego 2017

Szarlotka II

Szarlotka to zdecydowanie najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ale smak perfekcyjnej szarlotki jest kwestią silnie indywidualną. Dlaczego? A dlatego, że smak ten został wyryty w naszych kubkach smakowych już w dzieciństwie. Przecież szarlotkę piekły nasze mamy i nasze babcie, a wcześniej i prababcie. Niemniej jednak warto zaznaczyć, że geneza szarlotki jest dość zagadkowa. Najczęściej wynalazek w postaci kruchego ciasta i jabłek przypisywany jest francuskiemu szefowi kuchni i cukiernikowi Marie-Antoine'owi Carême’owi. Cukiernik stworzył szarlotkę dla cara Aleksandra I a nazwał na cześć jego szwagierki Charlotty Pruskiej. Ale kogo obchodzi geneza szarlotki skoro szarlotkę znamy i kochamy od dziecka a nasze polskie jabłka idealnie nadają się do jej przygotowania J

Składniki

Kruche ciasto:

400g maki pszennej
100g cukru pudru
1 łyżeczka cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
5 żółtka
1 łyżki kwaśnej śmietany

Jabłka:

1,6 kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)
drobny cukier kryształ do smaku
30g cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu

Piana:

5 białek
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
160g drobnego cukru kryształu

Dodatkowo:

cukier puder do dekoracji

Wykonanie

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka włożyć do ronda, dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon i smażyć jabłka na wolnym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa jabłkowa (około 45 minut).
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, dokładne instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto podzielić na dwie, nierówne części (mniej więcej 2/3 i 1/3) i uformować z nich kule. Obie kule ciasta schłodzić w lodówce (około 30 minut). Większą kulę ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na blachę (25x40cm). Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15-20 minut.
W międzyczasie ubić pianę. Do białek dodać łyżkę zimniej wody oraz szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć podsmażone jabłka (najlepiej wystudzone). Na jabłka wyłożyć ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce na grubych oczkach mniejszą kulę ciasta kruchego.
Ciasto wstawić ponownie do piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez kolejne 40 minut.
Po upieczeniu szarlotkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Gotowe! Mniam, mniam!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz