Pulchne biszkopty obficie nasączone likiem i
przełożone intensywnie kokosowym kremem na bazie lekkiego serka Mascarpone.
Całość zostaje przełamana rześkim i soczystym ananasem. Tort jest lekki,
wilgotny i wyrazisty w smaku, a po za tym bardzo ładnie się prezentuje!
Składniki
Biszkopt:
7 jajek
280g drobnego cukru kryształu
190g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
Krem:
400mL mleczka kokosowego
75mL likieru kokosowego
160g cukru kryształu
500g serka Mascarpone
250mL śmietany kremówki 30% lub 36%
1 puszka ananasa
Poncz:
100mL mocnej wystudzonej herbaty
50mL likieru kokosowego
Dodatkowo:
wiórka kokosowe do dekoracji toru
Wykonanie
Biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać łyżkę zimniej wody oraz
szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
Następnie dodać żółtka i ubijać do dokładnego połączenia się składników. Na
koniec dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, najlepiej
za pomocą szpatułki.
Biszkopt wylać na tortownicę (24 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i
podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w temperaturze 170oC przez 35
minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i pozostawić
do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty biszkoptowe.
Poncz.
Zaparzyć mocą herbatę i pozostawić do ostygnięcia.
Do zimnej herbaty dodać likier kokosowy i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką
naponczować wszystkie trzy blaty biszkoptowe.
Krem.
Do garnka wlać mleczko kokosowe oraz likier kokosowy. Dodać cukier. Całość
gotować na wolnym ogniu często mieszając do zredukowania połowy objętości.
Zredukowane mleczko z cukrem ostudzić.
Serek Mascarpone zmiksować ze zredukowanym i ostudzonym mlekiem kokosowym.
Następnie dodać śmietanę kremówkę i ubijać do uzyskania puszystej, sztywnej konsystencji
(pamiętaj, aby kremu nie ubijać dłużej niż jest to konieczne, gdyż śmietana
może się zważyć!).
Plastry ananasa pokroić w kostkę. Jeśli zamierzasz dekorować tort, pozostaw
dwa niepokrojone plastry.
Pokrojonego ananasa dodać do ubitego kremu
kokosowego i delikatnie wymieszać. Pamiętaj, aby zostawić część masy bez
dodatku ananasa do celów dekoracyjnych tortu.
Złożenie tortu:
- pierwszy blat biszkoptowy
- połowa kremu kokosowego z ananasem
- drugi blat biszkoptowy
- druga połowa kremu kokosowego z ananasem
- trzeci blat biszkoptowy
- wierzch i boki tortu wysmarować kremem kokosowym
bez dodatku ananasa
- tort obsypać wiórkami kokosowymi
- opcjonalnie udekorować tort jak na zdjęciu:
plastrami ananasów i różyczkami zrobionymi z kremu kokosowego za pomocą rękawa cukierniczego.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki, aby się
schłodził.
Gotowe!!!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz