wtorek, 18 kwietnia 2017

Snikers II

Batoniki Snikers są produkowane przez amerykańską firmy Mars Incorporated od 1930 roku. Ta pyszna orzechowo-karmelowa kompozycja, oblana mleczną czekoladą, szybko rozpowszechniła się po całym świecie i dla wielu stała się numerem jeden wśród sklepowych łakoci. Nazwą tego popularnego batonika „ochrzczono” wiele domowych wypieków z orzechami. Rzec można, że ile gospodyń tyle Snikersów :) Tym razem chciałbym Wam zaproponować ciasto Snikers na kruchych plackach z dodatkiem masy krówkowej.

Składniki

Ciasto:

700g mąki pszennej
100g cukru pudru
16g cukru waniliowego
200g masła
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
(podane proporcje wystarczają na upieczenie trzech blatów ciasta)

Polewa orzechowa:

250g posiekanych orzechów włoskich
100g masła
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki miodu

Budyń:

700mL mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
16g cukru waniliowego

Dodatkowo:

1 puszka masy krówkowej

Wykonanie

Polewa orzechowa.
Orzechy włoskie posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekane orzechy, cukier i miód. Całość krótko (5-10 minut) podsmażyć na wolnym ogniu.
Ciasto.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, dokładne instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”. Ciasto podzielić na trzy równe części.
Dwie z nich rozwałkować i upiec na złoty kolor, około 12-15 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC (blacha 25x40 cm wyłożona papierem do pieczenia).
Trzecią część rozwałkować i położyć na blaszce (25x40 cm wyłożonej papierem d pieczenia). Na ciasto wyłożyć przygotowaną wcześniej polewę orzechową. Całość piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut, również na złoty kolor.
Budyń.
500mL mleka wlać do garnka, dodać cukier oraz cukier waniliowy i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie, w pozostałych 200mL mleka dokładnie rozmieszać budyń waniliowy, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Całość gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do powstania gładkiego, gęstego budyniu. Budyń pozostawić do ostygnięcia.
Złożenie ciasta:
- pierwszy blat kruchego ciasta
- budyń
- drugi blat kruchego ciasta
- masa krówkową
- trzeci blat kruchego ciasta z polewą orzechową
Ciasto wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Przed pokrojeniem i podaniem, ciasto można wyjąć z lodówki, aby kruche placki nieco zmiękły.
Gotowe!!!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz