poniedziałek, 16 stycznia 2017

Tort o smaku ciasteczek Oreo


Przeuroczy tort, idealny na urodziny dla małego i dużego łasucha. Składa się z wilgotnego, kakaowo-kawowego ciasta przełożonego delikatną masą na bazie kremowych serków z dodatkiem ciasteczek Oreo. Tort ma bardzo oryginalny smak a przy tym jest prosty w wykonaniu i niezbyt czasochłonny.

Składniki

Ciasto:

300g mąki pszennej
400g drobnego cukru kryształu
30g cukru waniliowego
90g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
250mL maślanki
125mL oleju
200mL gorącej świeżo zaparzonej kawy (4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
2 jajka

Masa:

750g kremowego serka typu Philadelphia
250mL śmietany kremówki 30% lub 36%
200g cukru pudru
opakowanie ciasteczek Oreo (około 14 ciasteczek)

Dekoracje:

podłuże batoniki typu „ww” lub „kitkat”
kolorowe lentilki lub cukierki „m&m”

Wykonanie

Ciasto.
Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać.
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta.
W drugiej misce jajka roztrzepać z maślanką i olejem.
Połączyć zawartość obu misek i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Następnie wlać gorącą kawę i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy (23 cm) wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 180oC przez około 1-1.5 godziny (do tak zwanego suchego patyczka).
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i studzić ciasto przez około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimne ciasto przeciąć na trzy blaty (wzdłuż).
Masa.
Kremowy serek zmiksować z cukrem pudrem. Następnie partiami dodawać śmietanę kremówkę i ubijać masę na niskich obrotach miksera do otrzymania puszystej, gęstej masy. Pamiętaj, aby masę nie ubijać dłużej niż jest to konieczne, bo śmietana może się zwarzyć.
Odłożyć porcję masy (do dekoracji ciasta, 2-4 łyżki). Do reszty masy dodać pokrojone na drobne kawałki ciasteczka Oreo i delikatnie wymieszać.
Złożenie tortu:
- pierwszy blat ciasta
- połowa masy z ciasteczkami Oreo
- drugi blat ciasta
- druga połowa masy z ciasteczkami Oreo
- trzeci blat ciasta
- masą bez ciasteczek wysmarować wierzch i boki tortu
- batonikami typu „ww” lub „kitkat” ułożyć płotek wokół tortu
- cukierki lentilki lub „m&m” wysypać na wierzch
Tort wstawić do lodówki najlepiej na cała noc, aby masa się schłodziła.
Gotowe!
Życzę smacznegoJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz