Przeuroczy tort, idealny na urodziny dla małego i dużego łasucha. Składa się z wilgotnego, kakaowo-kawowego ciasta przełożonego delikatną masą na bazie kremowych serków z dodatkiem ciasteczek Oreo. Tort ma bardzo oryginalny smak a przy tym jest prosty w wykonaniu i niezbyt czasochłonny.
Składniki
Ciasto:
300g mąki pszennej
400g drobnego cukru kryształu
30g cukru waniliowego
90g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
250mL maślanki
125mL oleju
200mL gorącej świeżo zaparzonej kawy (4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
2 jajka
Masa:
750g kremowego serka typu Philadelphia
250mL śmietany kremówki 30% lub 36%
200g cukru pudru
opakowanie ciasteczek
Oreo (około 14 ciasteczek)
Dekoracje:
podłuże batoniki typu „ww” lub „kitkat”
kolorowe
lentilki lub cukierki „m&m”
Wykonanie
Ciasto.
Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać.
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta.
W drugiej misce jajka roztrzepać z maślanką i olejem.
Połączyć zawartość obu misek i zmiksować do dokładnego połączenia się
składników. Następnie wlać gorącą kawę i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy (23 cm) wysmarowanej tłuszczem i podsypanej
bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 180oC przez około 1-1.5
godziny (do tak zwanego suchego patyczka).
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i studzić ciasto przez
około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.
Zimne ciasto
przeciąć na trzy blaty (wzdłuż).
Masa.
Kremowy serek
zmiksować z cukrem pudrem. Następnie partiami dodawać śmietanę kremówkę i
ubijać masę na niskich obrotach miksera do otrzymania puszystej, gęstej masy.
Pamiętaj, aby masę nie ubijać dłużej niż jest to konieczne, bo śmietana może
się zwarzyć.
Odłożyć porcję
masy (do dekoracji ciasta, 2-4 łyżki). Do reszty masy dodać pokrojone na drobne
kawałki ciasteczka Oreo i delikatnie wymieszać.
Złożenie
tortu:
- pierwszy
blat ciasta
- połowa masy
z ciasteczkami Oreo
- drugi blat
ciasta
- druga
połowa masy z ciasteczkami Oreo
- trzeci blat
ciasta
- masą bez
ciasteczek wysmarować wierzch i boki tortu
- batonikami
typu „ww” lub „kitkat” ułożyć płotek wokół tortu
- cukierki lentilki
lub „m&m” wysypać na wierzch
Tort wstawić
do lodówki najlepiej na cała noc, aby masa się schłodziła.
Gotowe!
Życzę
smacznegoJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz