piątek, 6 stycznia 2017

Ambasador II

Ambasador to takie ciasto, które w każdym domu wygląda inaczej. Ale klasyczne połączenie śmietankowej i kakaowej masy budyniowej z biszkoptem, orzechami, czekoladą i soczystymi owocami jest zawsze tak samo pyszne. Ambasador I to przepis na ciasto, które często piekła moja mama. Natomiast Ambasador II to wersja ciasta, które poznałam później. Ambasador II to ciasto, które z dzieciństwa pamięta mój mąż J Oba równie smaczne, oba pięknie się prezentujące, który wybierzecie?

Składniki

Biszkopt:

3 jajka
120g drobnego cukru
80g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
(blacha 25x40 cm, należy upiec dwa takie biszkopty)

Masa budyniowa:

1L mleka
2 pakowania budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200g cukru
cukier waniliowy
2 kostki masła (400g)
3 łyżki kakao

Dodatkowo:

80g posiekanych orzechów włoskich
80g posiekanej czekolady mlecznej
puszka ananasa (w plastrach)
6-8 świeżych mandarynek
1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Wykonanie

Upiec dwa biszkopty (blacha 25x40 cm, podane składniki wystarczają na jeden taki biszkopt). Jeśli nie wiesz jak to zrobić, dokładne instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „biszkoptklasyczny”.
Każdy biszkopt piec w temperaturze 175oC przez około 20 minut. Po upieczeniu biszkopty wyjął z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Z podanych składników (oprócz masła i kakao) ugotować krem budyniowy. Jeśli nie wiesz jak to zrobić wskazówki ponownie znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” tym raz przepis na „masa budyniowa”.
Masło utrzeć z zimnym kremem budyniowym na gładką, puszystą masę (pamiętaj, aby do masła dodawać po tylko po łyżce kremu budyniowego, bo inaczej masa może się zważyć).
Masę podzielić na dwie równe części.
Do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekane orzechy wraz z posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Do drugiej części masy nie dodawać nic.
Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilość wody niż podano na opakowaniu.
Złożenie ciasta:
- biszkopt
- masa kakaowa z orzechami i czekoladą
- biszkopt
- masa bez dodatków
- na wierzchu masy poukładać plastry ananasa a pomiędzy nimi pojedyncze cząstki mandarynek
- na wierzch owoców wylać mocno tężącą galaretkę.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby masy stężały.
Gotowe!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz