czwartek, 20 października 2016

1 urodziny bloga! Babeczki z kremem z białej czekolady


Dziś pierwsze urodziny bloga! Z tej okazji kruche babeczki ze słodziutkim kremem z białej czekolady i … ja sama!

Składniki

Kruche ciasto na babeczki:

250g mąki pszennej
70g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g masła
3 żółtka
1 łyżka kwaśniej śmietany

Krem z białej czekolady:

250mL śmietany kremówki 36%
120g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
odrobina wrzątku

Dodatkowo:

30g mlecznej czekolady
garść pestek granatu

Wykonanie

Kruche babeczki.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dokładne wskazówki jak prawidłowo zagnieść kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Powycinać (na przykład za pomocą szklanki) krążki nieco większe niż foremki na babeczki. Foremki wysmarować masłem i delikatnie wcisnąć do nich krążki ciasta. Palcami docisnąć ciasto do brzegów foremki. Drugą foremką lekko ucisnąć ciasto, aby je ładnie uformować. Ciasto na dnie nakłuć widelcem.
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią.
Babeczki wyciągnąć z foremek i pozostawić do ostudzenia.
Krem z białej czekolady.
Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Całość podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady (nie ma potrzebny zagotowywać kremu).
Śmietanę z rozpuszczoną czekoladą porządnie schłodzić. Najlepiej wstawić na całą noc do lodówki (ale wystarczy już kilka godzin w lodówce).
Po schłodzeniu a przez ubiciem kremu, dokładnie rozpuścić żelatynę w odrobinie wrzącej wody i nieco przestudzić.
Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić za pomocą miksera na sztywno. Do ubitego kremu dodać żelatynę (letnią) i dokładnie zmiksować.
Złożenie babeczek.
Krem przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką i kremem obficie wypełnić kruche babeczki.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego. Odciąć samą końcówkę rękawa i polać czekoladą babeczki.
Na koniec babeczki udekorować pestkami granatu.
Gotowe!

Mniam, palce lizać! Smacznego! ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz