Dziś pierwsze urodziny bloga! Z tej
okazji kruche babeczki ze słodziutkim kremem z białej czekolady i … ja sama!
Składniki
Kruche ciasto na babeczki:
250g mąki pszennej
70g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g masła
3 żółtka
1 łyżka kwaśniej śmietany
Krem z białej czekolady:
250mL śmietany kremówki 36%
120g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
odrobina wrzątku
Dodatkowo:
30g mlecznej czekolady
garść pestek granatu
Wykonanie
Kruche babeczki.
Z podanych składników zagnieść kruche
ciasto. Dokładne wskazówki jak prawidłowo zagnieść kruche ciasto znajdziesz w
zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”. Ciasto schłodzić w
lodówce przez około 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm.
Powycinać (na przykład za pomocą szklanki) krążki nieco większe niż foremki na
babeczki. Foremki wysmarować masłem i delikatnie wcisnąć do nich krążki ciasta.
Palcami docisnąć ciasto do brzegów foremki. Drugą foremką lekko ucisnąć ciasto,
aby je ładnie uformować. Ciasto na dnie nakłuć widelcem.
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do
180oC przez 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią.
Babeczki wyciągnąć z foremek i pozostawić
do ostudzenia.
Krem z białej czekolady.
Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać
połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Całość podgrzewać do całkowitego
rozpuszczenia się czekolady (nie ma potrzebny zagotowywać kremu).
Śmietanę z rozpuszczoną czekoladą
porządnie schłodzić. Najlepiej wstawić na całą noc do lodówki (ale wystarczy
już kilka godzin w lodówce).
Po schłodzeniu a przez ubiciem kremu, dokładnie
rozpuścić żelatynę w odrobinie wrzącej wody i nieco przestudzić.
Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić za
pomocą miksera na sztywno. Do ubitego kremu dodać żelatynę (letnią) i dokładnie
zmiksować.
Złożenie babeczek.
Krem przełożyć do szprycy z dekoracyjną
końcówką i kremem obficie wypełnić kruche babeczki.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego. Odciąć samą końcówkę rękawa
i polać czekoladą babeczki.
Na koniec babeczki udekorować pestkami
granatu.
Gotowe!
Mniam, palce lizać! Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz