piątek, 28 października 2016

Ciasto marchewkowe z orzechami i czekoladą

Ciasto marchewkowe, które jak sama nazwa wskazuje bazuje na marchewce, to mogłoby się wydawać wypiek nowoczesny. Nic bardziej mylnego! Uważa się, że marchew stosowano do wypieków już w średniowieczu z bardzo prostego powodu – marchew zawiera stosunkowo dużą zawartość cukru. Prawdą natomiast jest, że ciasto marchewkowe zyskało ogromną popularność dopiero w wieku XX i to głównie w krajach anglosaskich. Obecnie ciasto marchewkowe kocha cała Europa a i w Polsce cieszy się ono coraz większym zainteresowaniem. Ciasto marchewkowe charakteryzuje się gęstą i bardzo wilgotną konsystencją, którą tworzy mięknąca podczas pieczenia marchew. Ciasto marchewkowe najczęściej podaje się z lukrem lub polewą z kremowego serka, ale istnieją różne jego wariacje. Jedną z nich jest ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i czekoladą. To zdecydowanie mniej popularna forma ciasta marchewkowego, ale równie prosta i smaczna!

Składniki

Ciasto:

4 jajka
200g drobnego cukru
200mL oleju roślinnego
250g drobno startej marchewki
120g posiekanych orzechów włoskich
250g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli

Dodatkowo:

100g czekolady mlecznej
50g masła
30 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie

Całe jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i ubijać do powstania puszystej masy (i całkowitego rozpuszczenia cukru). Następnie dodawać porcjami olej i ucierać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Kolejno dodać startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wymieszane suche składniki dodać do mokrej masy marchewkowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (24x24 cm). Ciasto piec w temperaturze 160oC przez godzinę (pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Czekoladą oblać ostudzone ciasto. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Gotowe!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz