Ciasto marchewkowe, które jak sama nazwa
wskazuje bazuje na marchewce, to mogłoby się wydawać wypiek nowoczesny. Nic
bardziej mylnego! Uważa się, że marchew stosowano do wypieków już w
średniowieczu z bardzo prostego powodu – marchew zawiera stosunkowo dużą
zawartość cukru. Prawdą natomiast jest, że ciasto marchewkowe zyskało ogromną
popularność dopiero w wieku XX i to głównie w krajach anglosaskich. Obecnie ciasto
marchewkowe kocha cała Europa a i w Polsce cieszy się ono coraz większym
zainteresowaniem. Ciasto marchewkowe charakteryzuje się gęstą i bardzo wilgotną
konsystencją, którą tworzy mięknąca podczas pieczenia marchew. Ciasto
marchewkowe najczęściej podaje się z lukrem lub polewą z kremowego serka, ale
istnieją różne jego wariacje. Jedną z nich jest ciasto marchewkowe z orzechami
włoskimi i czekoladą. To zdecydowanie mniej popularna forma ciasta
marchewkowego, ale równie prosta i smaczna!
Składniki
Ciasto:
4 jajka
200g drobnego cukru
200mL oleju roślinnego
250g drobno startej marchewki
120g posiekanych orzechów włoskich
250g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
Dodatkowo:
100g czekolady mlecznej
50g masła
30 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
Całe jajka ubić do podwojenia objętości.
Dodać cukier i ubijać do powstania puszystej masy (i całkowitego rozpuszczenia
cukru). Następnie dodawać porcjami olej i ucierać do uzyskania jednolitej,
gładkiej masy. Kolejno dodać startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie i
delikatnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem
do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wymieszane suche
składniki dodać do mokrej masy marchewkowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia (24x24 cm). Ciasto piec w temperaturze 160oC przez
godzinę (pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i
studzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli
wodnej. Czekoladą oblać ostudzone ciasto. Wierzch posypać posiekanymi orzechami
włoskimi.
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz