Prosty, niewyszukany, ale jakże pyszny
deser! Zapiekane naleśniki z serem to bezsprzeczny smak dzieciństwa i świetna alternatywa
dla klasycznych ciast i ciasteczek. Naleśniki z serem są syte, nie za słodkie i
bardzo łatwe w przygotowaniu. Smacznego łasuchy!
Składniki
Naleśniki:
250mL mleka
200mL wody
2 jajka
200g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego
Ser:
250g sera białego półtłustego
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko
2 łyżki śmietany
Dodatkowo:
1 łyżka masła
cukier puder
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju)
wrzucić do miski i za pomocą miksera dokładnie rozmieszać na gładkie, jednolite
(dość rzadkie) ciasto. Dodać olej i ponownie dokładnie wymieszać.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni
z nieprzywierającym dnem na ładny rumiany kolor.
Ser biały dokładnie rozmieszać z cukrem,
cukrem waniliowym, śmietaną oraz żółtkiem.
Upieczone naleśniki nasmarować masą serową
i złożyć w trójkąty.
Złożone naleśniki obsmażyć z dwóch stron
na maśle na wolnym ogniu.
Przed podaniem naleśniki posypać cukrem
pudrem.
Zapiekane naleśniki z serem podawać na
ciepło.
Z podanych proporcji wychodzi 8-10
naleśników.
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz