sobota, 5 listopada 2016

Zapiekane naleśniki z serem

Prosty, niewyszukany, ale jakże pyszny deser! Zapiekane naleśniki z serem to bezsprzeczny smak dzieciństwa i świetna alternatywa dla klasycznych ciast i ciasteczek. Naleśniki z serem są syte, nie za słodkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Smacznego łasuchy!

Składniki

Naleśniki:

250mL mleka
200mL wody
2 jajka
200g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego

Ser:

250g sera białego półtłustego
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko
2 łyżki śmietany

Dodatkowo:

1 łyżka masła
cukier puder

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju) wrzucić do miski i za pomocą miksera dokładnie rozmieszać na gładkie, jednolite (dość rzadkie) ciasto. Dodać olej i ponownie dokładnie wymieszać.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem na ładny rumiany kolor.
Ser biały dokładnie rozmieszać z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną oraz żółtkiem.
Upieczone naleśniki nasmarować masą serową i złożyć w trójkąty.
Złożone naleśniki obsmażyć z dwóch stron na maśle na wolnym ogniu.
Przed podaniem naleśniki posypać cukrem pudrem.
Zapiekane naleśniki z serem podawać na ciepło.
Z podanych proporcji wychodzi 8-10 naleśników.
Gotowe!


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz