Babka to tradycyjne polskie ciasto
wypiekane głównie na Wielkanoc. Klasyczna babka wypiekana jest przy użyciu
drożdży w karbowanych formach o kształcie ściętego stożka, najczęstszym
dodatkiem są bakalie a po upieczeniu oblewana jest lukrem. Pierwsze babki
wypiekane były już XVII wieku, a wiek później, za czasów panowania Stanisława
Augusta Poniatowskiego, babki zawędrowały do krajów ościennych a także do
Francji. Obecnie babka drożdżowa straciła nieco na popularności na rzecz babek
wypiekanych przy użyciu proszku do pieczenia, zapewne, dlatego, że są one
prostsze i szybsze w przygotowaniu. Ponadto powstało wiele wariantów smakowych babek,
najpopularniejsze to babka migdałowa i cytrynowa. Bardzo ciekawą propozycją jest babka
czekoladowa, która charakteryzuje się nie tylko puszystością, ale i, dzięki
dodatkowi czekolady, dużą wilgotnością ciasta. Babka czekoladowa sporo odbiega
od tradycyjnej polskiej baby Wielkanocnej, ale jest równie smaczna a dla
miłośników czekolady nawet smaczniejsza!
Składniki
Ciasto:
100g czekolady deserowej
50g czekolady białej
50mL mleka
150g masła
4 jajka
160g drobnego cukru kryształu
220g mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżki proszku do pieczenia
Polewa:
60g czekolady deserowej
60g czekolady mlecznej
30g masła
garść drobno posiekanych migdałów
Wykonanie
Ciasto.
Czekoladę deserową, czekoladę mleczną oraz mleko rozpuścić w kąpieli
wodnej. Nieco przestudzić.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem, po czym stopniowo dodawać po jednym żółtku i ucierać
do uzyskania puszystej masy. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Kolejno
dodać mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie
wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką
tartą. Babkę piec w temperaturze 180oC przez 40 minut.
Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i
pozostawić do ostygnięcia.
Polewa.
Czekoladę deserową, czekoladę białą oraz
masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać wystudzoną
babkę. Wierzch posypać posiekanymi migdałami.
Gotowe!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz