poniedziałek, 7 listopada 2016

Babka czekoladowa

Babka to tradycyjne polskie ciasto wypiekane głównie na Wielkanoc. Klasyczna babka wypiekana jest przy użyciu drożdży w karbowanych formach o kształcie ściętego stożka, najczęstszym dodatkiem są bakalie a po upieczeniu oblewana jest lukrem. Pierwsze babki wypiekane były już XVII wieku, a wiek później, za czasów panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego, babki zawędrowały do krajów ościennych a także do Francji. Obecnie babka drożdżowa straciła nieco na popularności na rzecz babek wypiekanych przy użyciu proszku do pieczenia, zapewne, dlatego, że są one prostsze i szybsze w przygotowaniu. Ponadto powstało wiele wariantów smakowych babek, najpopularniejsze to babka migdałowa i cytrynowa. Bardzo ciekawą propozycją jest babka czekoladowa, która charakteryzuje się nie tylko puszystością, ale i, dzięki dodatkowi czekolady, dużą wilgotnością ciasta. Babka czekoladowa sporo odbiega od tradycyjnej polskiej baby Wielkanocnej, ale jest równie smaczna a dla miłośników czekolady nawet smaczniejsza!

Składniki

Ciasto:

100g czekolady deserowej
50g czekolady białej
50mL mleka
150g masła
4 jajka
160g drobnego cukru kryształu
220g mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżki proszku do pieczenia

Polewa:

60g czekolady deserowej
60g czekolady mlecznej
30g masła
garść drobno posiekanych migdałów

Wykonanie

Ciasto.
Czekoladę deserową, czekoladę mleczną oraz mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Nieco przestudzić.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem, po czym stopniowo dodawać po jednym żółtku i ucierać do uzyskania puszystej masy. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Babkę piec w temperaturze 180oC przez 40 minut.
Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Polewa.
Czekoladę deserową, czekoladę białą oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać wystudzoną babkę. Wierzch posypać posiekanymi migdałami.
Gotowe!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz