Jabłko – soczysty, chrupki owoc o szerokiej
gamie smaku od słodkiego do kwaśnego, symbol płodności i urodzaju a w tradycji
chrześcijańskiej również pokusy. Jabłko jest bogatym źródłem witamin (C, E, K i
witamin z grupy B), błonnika, minerałów oraz antyoksydantów. Nie jest, więc
zaskoczeniem, że jabłka powinny na stałe gościć w naszym jadłospisie. A biszkopt?
Bardzo lekkie i bardzo puszyste ciasto na bazie jajek, mąki i cukru, ale bez dodatku
tłuszczu. Swoją pulchność zawdzięcza przede wszystkim zawartym w cieście
pęcherzykom powietrza, dlatego napowietrzanie ciasta podczas ubijania białek jest
szalenie ważne! Proponuję, zatem, połączyć pyszne i zdrowe jabłka z delikatnym
i lekkim biszkoptem – przepis poniżej!
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
160g drobnego cukru
kryształu
110g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżka zimneij wody
szczypta soli
Masa jabłkowa:
900g jabłek
2 łyżki cukru kryształu
1 galaretka czerwona (np. truskawkowa)
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
Wykonanie
Biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimniej wody i ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubijać do dokładnego
połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę pszenną oraz proszek do
pieczenia i starannie, ale delikatnie wymieszać (np. za pomocą szpatułki).
Biszkopt wylać na blachę
(23x23 cm) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą, wyrównać i piec w temparaturze
175-180oC przez 20 minut.
Po upieczeniu biszkopt
wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych
oczkach. Starte jabłka zasmażyć z 2 łyżkami cukru (na wolnym ogniu, aby się
przypaliły, przez około 20 minut). Wsypać galaretkę i smażyć do dokładnego
rozpuszczenia się galaretki (5-10 minut). Jabłka zdjąć z ognia i pozostawić do
ostygnięcia.
Biszkopty przełożyć ostudzonymi jabłkami. Ciasto
wstawić na kilka godzin do lodówki, aby jabłka stężały. Przed podaniem ciasto
posypać cukrem pudrem.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz