poniedziałek, 14 listopada 2016

Jabłecznik w biszkopcie

Jabłko – soczysty, chrupki owoc o szerokiej gamie smaku od słodkiego do kwaśnego, symbol płodności i urodzaju a w tradycji chrześcijańskiej również pokusy. Jabłko jest bogatym źródłem witamin (C, E, K i witamin z grupy B), błonnika, minerałów oraz antyoksydantów. Nie jest, więc zaskoczeniem, że jabłka powinny na stałe gościć w naszym jadłospisie. A biszkopt? Bardzo lekkie i bardzo puszyste ciasto na bazie jajek, mąki i cukru, ale bez dodatku tłuszczu. Swoją pulchność zawdzięcza przede wszystkim zawartym w cieście pęcherzykom powietrza, dlatego napowietrzanie ciasta podczas ubijania białek jest szalenie ważne! Proponuję, zatem, połączyć pyszne i zdrowe jabłka z delikatnym i lekkim biszkoptem – przepis poniżej!

Składniki

Biszkopt:

4 jajka
160g drobnego cukru kryształu
110g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zimneij wody
szczypta soli

Masa jabłkowa:

900g jabłek
2 łyżki cukru kryształu
1 galaretka czerwona (np. truskawkowa)

Dodatkowo:

cukier puder do dekoracji

Wykonanie

Biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimniej wody i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubijać do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i starannie, ale delikatnie wymieszać (np. za pomocą szpatułki).
Biszkopt wylać na blachę (23x23 cm) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą, wyrównać i piec w temparaturze 175-180oC przez 20 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka zasmażyć z 2 łyżkami cukru (na wolnym ogniu, aby się przypaliły, przez około 20 minut). Wsypać galaretkę i smażyć do dokładnego rozpuszczenia się galaretki (5-10 minut). Jabłka zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopty przełożyć ostudzonymi jabłkami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby jabłka stężały. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Gotowe!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz