sobota, 19 listopada 2016

Racuchy z jabłkami

Racuchy to puszyste placuszki z dodatkiem świeżych owoców, najczęsciej jałbka lub banana, smażone na oleju. Są proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane szczególnie przez dzieci. Racuchy to taki pyszny domowy łakoć z dzieciństwa. Nasze mamy i babcie smażyły je równie chętnie co często. Tradycyjne racuchy przygotowywane są na bazie drożdży, ale z powodzeniem można użyć proszku do pieczenia. I poniżej właśnie taka wersja – bardzo szybka, bardzo prosta i bardzo smaczna!

Składniki

Ciasto:

1 jajko
60g drobnego cukru kryształu
2 łyżeczki cukru waniliowego
200mL mleka
230g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jabłko

Dodatkowo:

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie

Jabłko obrać i pokroić w cienkie talarki.
Jajko ubić z cukrem oraz cukrem waniliowy na puszustą, jasną masę. Następnie procjami, naprzemiennie dodawać mleko i mąkę i ubijać do uzyskania jednolistej, gładkiej konsystencji ciasta. Dodać proszek do pieczenia i dokłanie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone jabłko i delitaknie wymieszać.
Placuszki smażyć na platelni z rogrzanym olejem. Pamiętaj, aby nakładać dość małe porcje ciasta, bo racuchy rosną podczas smażenia i smażyć na wolnym ogniu, aby dobrze wypiekły się w środku.
Po upieczeniu placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Rasuchy przestudzić odrobinę i posypać cukrem pudrem. Placuszki najlpeiej smakują na ciepło, ale są również smaczne na zimno.
Gotowe!


Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz