Racuchy to puszyste placuszki z dodatkiem
świeżych owoców, najczęsciej jałbka lub banana, smażone na oleju. Są proste i szybkie
w przygotowaniu, bardzo lubiane szczególnie przez dzieci. Racuchy to taki
pyszny domowy łakoć z dzieciństwa. Nasze mamy i babcie smażyły je równie
chętnie co często. Tradycyjne racuchy przygotowywane są na bazie drożdży, ale z
powodzeniem można użyć proszku do pieczenia. I poniżej właśnie taka wersja –
bardzo szybka, bardzo prosta i bardzo smaczna!
Składniki
Ciasto:
1 jajko
60g drobnego cukru
kryształu
2 łyżeczki cukru
waniliowego
200mL mleka
230g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 duże jabłko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Jabłko obrać i pokroić w
cienkie talarki.
Jajko ubić z cukrem oraz cukrem waniliowy
na puszustą, jasną masę. Następnie procjami, naprzemiennie dodawać mleko i mąkę
i ubijać do uzyskania jednolistej, gładkiej konsystencji ciasta. Dodać proszek
do pieczenia i dokłanie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone jabłko i
delitaknie wymieszać.
Placuszki smażyć na platelni z rogrzanym
olejem. Pamiętaj, aby nakładać dość małe porcje ciasta, bo racuchy rosną
podczas smażenia i smażyć na wolnym ogniu, aby dobrze wypiekły się w środku.
Po upieczeniu placuszki odsączyć z
nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Rasuchy przestudzić odrobinę i
posypać cukrem pudrem. Placuszki najlpeiej smakują na ciepło, ale są również
smaczne na zimno.
Gotowe!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz