Brzoskwinia pochodzi z Chin i jest
składnikiem ludzkiej diety już od ponad 4 tysięcy lat. Z Chin dotarła do Persji, gdzie była ochoczo uprawiana a stamtąd do starożytnej
Europy. Rzymianie nazywali brzoskwinie perskim jabłkiem i była ona symbolem
płodności. Kolejno brzoskwinia trafiła do Ameryki, gdzie do dziś jest bardzo
lubiana i uprawiana na skalę światową. Brzoskwinia jest soczystym i bardzo wartościowym
owocem. Jest bogatym źródłem witamin, przede wszystkim z grupy B, ale także A i
C. Brzoskwinia to owoc o niskim indeksie glikemiczny a 100g brzoskwini to
zaledwie 48 kalorii. Brzoskwinie są świetnym dodatkiem do wypieków, doskonale
komponują się z galaretkami i słodkimi kremami, użyte zarówno w formie surowej jak
i kandyzowanej. Ale brzoskwinie świetnie pasują też do serników i taki właśnie
przepis poniżej.
Składniki
Ciasto półkruche:
600g mąki pszennej
180g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140g zimnego masła
6 żółtek
3 łyżki kwaśniej śmietany
Ser:
1kg sera białego, dwukrotnie zmielonego
130g masła
180g cukru pudru
4 całe jajka
4 łyżki budyniu waniliowego
Dodatkowo:
duża puszka brzoskwiń
6 białek (od ciasta półkruchego)
160g drobnego cukru kryształu
Wykonanie
Ciasto półkruche.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto powinno zagniatać się dość
szybko, aby nie zagrzało się od ciepła dłoni, do jednolitej konsystencji i
koloru.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm) wysmarowaną
tłuszczem. Blachę z ciastem wstawić na 30 minut do lodówki. Resztę ciasta
włożyć do zamrażalnika.
Ciasto podpiec w piekarniku nagranym na
180oC (około 20 minut).
Ser.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym
jajku i ucierać do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Kolejno dodać
ser, również porcjami i miksować do dokładnego połączenia się składników. Na
koniec dodać budyń i dokładnie wymieszać.
Ser wyłożyć na podpieczone półkruche
ciasto.
Wykończenie.
Na ser poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
Pianę wyłożyć na brzoskwinie.
Na pianę zetrzeć schłodzoną z zamrażalniku resztę ciasta półkruchego.
Całość piec w piekarniku nagrzanym na 180oC
przez 50 minut.
Po upieczeniu sernik ostudzić.
Sernik z brzoskwiniami gotowy!
Smacznego życzę!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz