niedziela, 27 listopada 2016

Sernik z brzoskwiniami

Brzoskwinia pochodzi z Chin i jest składnikiem ludzkiej diety już od ponad 4 tysięcy lat. Z Chin dotarła do Persji, gdzie była ochoczo uprawiana a stamtąd do starożytnej Europy. Rzymianie nazywali brzoskwinie perskim jabłkiem i była ona symbolem płodności. Kolejno brzoskwinia trafiła do Ameryki, gdzie do dziś jest bardzo lubiana i uprawiana na skalę światową. Brzoskwinia jest soczystym i bardzo wartościowym owocem. Jest bogatym źródłem witamin, przede wszystkim z grupy B, ale także A i C. Brzoskwinia to owoc o niskim indeksie glikemiczny a 100g brzoskwini to zaledwie 48 kalorii. Brzoskwinie są świetnym dodatkiem do wypieków, doskonale komponują się z galaretkami i słodkimi kremami, użyte zarówno w formie surowej jak i kandyzowanej. Ale brzoskwinie świetnie pasują też do serników i taki właśnie przepis poniżej.

Składniki

Ciasto półkruche:

600g mąki pszennej
180g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140g zimnego masła
6 żółtek
3 łyżki kwaśniej śmietany

Ser:

1kg sera białego, dwukrotnie zmielonego
130g masła
180g cukru pudru
4 całe jajka
4 łyżki budyniu waniliowego

Dodatkowo:

duża puszka brzoskwiń
6 białek (od ciasta półkruchego)
160g drobnego cukru kryształu

Wykonanie

Ciasto półkruche.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto powinno zagniatać się dość szybko, aby nie zagrzało się od ciepła dłoni, do jednolitej konsystencji i koloru.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm) wysmarowaną tłuszczem. Blachę z ciastem wstawić na 30 minut do lodówki. Resztę ciasta włożyć do zamrażalnika.
Ciasto podpiec w piekarniku nagranym na 180oC (około 20 minut).
Ser.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Kolejno dodać ser, również porcjami i miksować do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodać budyń i dokładnie wymieszać.
Ser wyłożyć na podpieczone półkruche ciasto.
Wykończenie.
Na ser poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Pianę wyłożyć na brzoskwinie.
Na pianę zetrzeć schłodzoną z zamrażalniku resztę ciasta półkruchego.
Całość piec w piekarniku nagrzanym na 180oC przez 50 minut.
Po upieczeniu sernik ostudzić.
Sernik z brzoskwiniami gotowy!

Smacznego życzę!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz