sobota, 3 grudnia 2016

Tort typu Sachera

Czekoladowy tort przełożony kwaśną konfiturą morelową i oblany grubą warstwą czekolady, będzie hitem dla fanów czekolady i miłośników bardzo słodkich deserów. Tort Sachera to najsłynniejszy deser wiedeński i słynny w ogóle, określany mianem „króla deserów”. Tort jest dziełem Franza Sachera, młodszego kucharza na dworze księcia Metternicha, który opracował jego recepturę w roku 1832.  Później, w roku 1876, syn Franza, Eduard Sacher, założył hotel w centrum Wiednia, gdzie serwowano tenże deser i serwuje się go do tej pory. Hotel uczestniczył w kilku procesach sądowych i ostatecznie otrzymał wyłączne prawo do używania nazwy Tort Sacher. Przepis na oryginalny tort Sachera jest ściśle strzeżoną tajemnicą hotelu a jego sekret tkwi przede wszystkim w proporcjach składników. A zatem poniżej, moja propozycja przepisu na Tort typu Sachera J

Składniki

Ciasto:

150g miękkiego masła
120g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g czekolady deserowej
7 jajek
80g drobnego cukru kryształu
szczypta soli
150g mąki pszennej

Krem owocowy:

300g konfitury morelowej
sok z połówki cytryny

Polewa czekoladowa:

150g czekolady deserowej
150mL śmietany kremówki 36%
75g cukru
2 łyżki masła

Bita śmietana:

250mL śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie.

Ciasto.
Białka oddzielić od żółtek.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco przestudzić.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać drobny cukier kryształ i ponownie ubić na sztywno.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i ucierać do uzyskania puszystej masy. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Kolejno dodać mąkę pszenną i ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać najpierw 1/3 porcji ubitych białek, wymieszać, dodać resztę białek i delikatnie, ale starannie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na tortownicę (23 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 175oC i piec przez 50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąc z formy i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto można położyć do góry nogami, aby było płaskie.
Zimne ciasto przeroić na pół.
Krem owocowy.
Konfiturę morelową podgrzać z sokiem z cytryny. Konfiturę można przetrzeć przez sitko, aby była gładsza.
Polewa czekoladowa.
Czekoladę wraz ze śmietaną kremówką, masłem i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Bita śmietana.
Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i przechowywać w lodówce.
Złożenie tortu:
- pierwszy blat czekoladowego ciasta
- rozsmarować połowę kremu owocowego
- położyć drugi blat czekoladowego ciasta
- rozsmarować drugą połowę kremu owocowego
- tort wstawić na kilka minut do lodówki, aby wierzchnia warstwa kremu owocowego nieco stężała
- boki i wierzch tortu starannie oblać polewą czekoladową
- tort wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Tort reprezentuje nurt dekadencko-luksusowy, dlatego dekoruję się go bardzo skromnie lub nawet wcale. Jeśli zdecydujemy się na dekorację, najlepszy będzie prosty napis lub wzór z czekolady, który najlepiej zrobić po zastygnięciu polewy czekoladowej.
Tort typu Sachera podawać z kleksem bitej śmietany.
Gotowe!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz