środa, 7 grudnia 2016

Cynamonowo-migdałowe ślimaczki

Składniki

Ciasto drożdżowe:

250g mąki pszennej
25g drożdży świeżych lub 7g drożdży suszonych
125mL ciepłego mleka
80g cukru
50g masła
szczypta soli

Nadzienie:

25g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
40g drobnego cukru kryształu
20g mielonych migdałów
10g pokruszonych płatków migdałowych

Polewa:

60g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny

Wykonanie.

Ciasto.
Z mleka, drożdży, odrobiny cukru i mąki przygotować zaczyn (dokładnie wymieszać razem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, to jest około 20 minut).
Do zaczynu dodać resztę cukru, mąki oraz sól i wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić w oprószonej mąką misce do wyrośnięcia (30-40 minut).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze podsypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na dość cienki prostokąt.
Nadzienie.
Masło stopić i nieco przestudzić.
Cukier, cukier waniliowy i cynamon wymieszać razem.
Mielone migdały i pokruszone płatki migdałowe wymieszać razem.
Masłem wysmarować rozwałkowane prostokąty drożdżowego ciasta. Na masło rozsypać mieszankę cukru i cynamonu. Na koniec posypać mielonymi i kruszonymi migdałami.
Każdy z prostokątów zwinąć, dość ciasno, wzdłuż dłuższego boku. Powstałe roladki pociąć na około 1,5 cm plasterki.
Drożdżowe ślimaczki poukładać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach (ślimaczki rosną podczas pieczenia!).
Blachę z ciasteczkami pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Ślimaczki piec w temperaturze 175-180oC na złoty kolor (około 30 minut).
Polewa.
Cukier puder utrzeć z łyżką gorącej wody i łyżką soku z cytryny. Powstałym lukrem wysmarować jeszcze ciepłe (ale nie gorące) ślimaczki.
Gotowe!!!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz