Składniki
Ciasto drożdżowe:
250g mąki pszennej
25g drożdży świeżych lub 7g drożdży suszonych
125mL ciepłego mleka
80g cukru
50g masła
szczypta soli
Nadzienie:
25g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
40g drobnego cukru kryształu
20g mielonych migdałów
10g
pokruszonych płatków migdałowych
Polewa:
60g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka
wyciśniętego soku z cytryny
Wykonanie.
Ciasto.
Z mleka, drożdży, odrobiny cukru i mąki przygotować zaczyn (dokładnie
wymieszać razem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, to jest
około 20 minut).
Do zaczynu dodać resztę cukru, mąki oraz sól i wyrobić ciasto. Na
koniec dodać roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto
pozostawić w oprószonej mąką misce do wyrośnięcia (30-40 minut).
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na dobrze podsypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na dość cienki prostokąt.
Nadzienie.
Masło stopić i nieco przestudzić.
Cukier, cukier waniliowy i cynamon wymieszać razem.
Mielone
migdały i pokruszone płatki migdałowe wymieszać razem.
Masłem wysmarować rozwałkowane prostokąty drożdżowego ciasta. Na masło
rozsypać mieszankę cukru i cynamonu. Na koniec posypać mielonymi i kruszonymi
migdałami.
Każdy z prostokątów zwinąć, dość ciasno, wzdłuż dłuższego boku. Powstałe
roladki pociąć na około 1,5 cm plasterki.
Drożdżowe ślimaczki poukładać na blasze, wyłożonej papierem do
pieczenia, w dość sporych odstępach (ślimaczki rosną podczas pieczenia!).
Blachę z ciasteczkami pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Ślimaczki
piec w temperaturze 175-180oC na złoty kolor (około 30 minut).
Polewa.
Cukier puder
utrzeć z łyżką gorącej wody i łyżką soku z cytryny. Powstałym lukrem wysmarować
jeszcze ciepłe (ale nie gorące) ślimaczki.
Gotowe!!!
Życzę
smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz