środa, 19 października 2016

Sernik kawowy

Kawa pochodzi z Etiopii i była spożywana już przed naszą erą w postaci gotowanej z dodatkiem soli i masła. Ale prażenie nasion kawy i wytwarzania z nich intensywnie czarnego napoju opracowano w Jemenie na przełomie wieków XIII i XIV i od tego momentu kawa rozprzestrzeniła się na cały Bliski Wschód. Początkowo do picia kawy podchodzono bardzo ostrożnie, czego dowodem może być na przykład zakaz spożywania kawy wprowadzony w Mekce w 1511 roku a później w roku 1532 także w Kairze. Ale nie wszędzie tak było. W Turcji kawa zyskała wielu fanów, czego efektem było powstanie w 1554 roku w Stambule kawiarni, de facto pierwszej na świecie! Do miast portowych Europy, jak Londyn czy Amsterdam, kawa dotarła na początku wieku XVII i z czasem rozprzestrzeniła się po całym kontynencie. I tutaj początkowo do kawy podchodzono nie ufnie a jej picie budziło spore kontrowersje, zwłaszcza w kręgach kościelnych. Epoka kolonialna pozwoliła dotrzeć kawie do Ameryki Południowej. A kiedy kawa pojawiła się w Polsce? Prawdopodobnie pod koniec wieku XVII – uważa się, że Jan III Sobieskiego był wielkim miłośnikiem kawy. Obecnie kawa to chyba najchętniej pijany napój na świecie a jej sprzedaż przynosi olbrzymie zyski. Kto z Was pogardzi popołudniową filiżanką kawy, oczywiście w duecie z pysznym ciastem? Z dlaczegożby to ciasto nie miało być o smaku kawy? A co powiecie na sernik o smaku kawowym?! Ekstrawagancja? Owszem, ale jaka pyszna!

Składniki

Ciasteczkowy spód:

300g herbatników
150g masła
30g kakao

Ser:

1100g serka kremowego typu Philadelphia
500g serka Mascarpone
300g drobnego cukru kryształu
100g mąki ziemniaczanej
30g cukru waniliowego
6 jajek
250mL śmietany kremówki 30%
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Wykonanie

Ciasteczkowy spód.
Herbatniki skruszyć na piasek. Dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczone, nieco przestudzone mało i bardzo dokładnie wymieszać.
Ciasteczkowy spód wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i starannie wyrównać. Blachę wstawić do lodówki na czas przygotowywania sera.
Ser.
Kawę rozpuszczalną zalać odrobiną gorącej wody, dokładnie rozpuścić i ostudzić.
Serek Philadelphia, serek Mascarpone, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować razem. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. W osobnej misce roztrzepać jajka. Roztrzepane jajka stopniowo dodawać do sera i miksować. Następnie dodać śmietanę kremówkę i ponownie dokładnie zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną, zimną kawę i miksować do całkowitego połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego na 180oC i piec przez 75 minut.
Po upieczeniu sernik studzić najpierw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a dopiero później na blacie.
Sernik kawowy najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Gotowe!


Życzę smacznego wszystkim kawoszą!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz