Kawa pochodzi z Etiopii i była spożywana
już przed naszą erą w postaci gotowanej z dodatkiem soli i masła. Ale prażenie
nasion kawy i wytwarzania z nich intensywnie czarnego napoju opracowano w Jemenie
na przełomie wieków XIII i XIV i od tego momentu kawa rozprzestrzeniła się na
cały Bliski Wschód. Początkowo do picia kawy podchodzono bardzo ostrożnie, czego
dowodem może być na przykład zakaz spożywania kawy wprowadzony w Mekce w 1511 roku
a później w roku 1532 także w Kairze. Ale nie wszędzie tak było. W Turcji kawa
zyskała wielu fanów, czego efektem było powstanie w 1554 roku w Stambule kawiarni,
de facto pierwszej na świecie! Do miast portowych Europy, jak Londyn czy
Amsterdam, kawa dotarła na początku wieku XVII i z czasem rozprzestrzeniła się
po całym kontynencie. I tutaj początkowo do kawy podchodzono nie ufnie a jej picie
budziło spore kontrowersje, zwłaszcza w kręgach kościelnych. Epoka kolonialna
pozwoliła dotrzeć kawie do Ameryki Południowej. A kiedy kawa pojawiła się w
Polsce? Prawdopodobnie pod koniec wieku XVII – uważa się, że Jan III Sobieskiego
był wielkim miłośnikiem kawy. Obecnie kawa to chyba najchętniej pijany napój na
świecie a jej sprzedaż przynosi olbrzymie zyski. Kto z Was pogardzi
popołudniową filiżanką kawy, oczywiście w duecie z pysznym ciastem? Z
dlaczegożby to ciasto nie miało być o smaku kawy? A co powiecie na sernik o
smaku kawowym?! Ekstrawagancja? Owszem, ale jaka pyszna!
Składniki
Ciasteczkowy spód:
300g herbatników
150g masła
30g kakao
Ser:
1100g serka kremowego typu Philadelphia
500g serka Mascarpone
300g drobnego cukru kryształu
100g mąki ziemniaczanej
30g cukru waniliowego
6 jajek
250mL śmietany kremówki 30%
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Wykonanie
Ciasteczkowy spód.
Herbatniki skruszyć na piasek. Dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczone,
nieco przestudzone mało i bardzo dokładnie wymieszać.
Ciasteczkowy spód wyłożyć na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia i starannie wyrównać. Blachę wstawić do lodówki
na czas przygotowywania sera.
Ser.
Kawę rozpuszczalną zalać odrobiną gorącej wody, dokładnie rozpuścić i ostudzić.
Serek Philadelphia, serek Mascarpone, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować
razem. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. W osobnej misce roztrzepać jajka.
Roztrzepane jajka stopniowo dodawać do sera i miksować. Następnie dodać
śmietanę kremówkę i ponownie dokładnie zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną,
zimną kawę i miksować do całkowitego połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę serową wylać na
ciasteczkowy spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego na
180oC i piec przez 75 minut.
Po upieczeniu sernik studzić najpierw w
wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a dopiero później na blacie.
Sernik kawowy najlepiej smakuje lekko
schłodzony.
Gotowe!
Życzę smacznego wszystkim kawoszą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz