środa, 5 października 2016

Snikersiki (ciasteczka z orzeszkami ziemnymi)

Składniki

Ciasto:

200g mąki pszennej
50g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g masła
1 jajko
1 łyżka kwaśniej śmietany

Nadzienie:

200g masy krówkowej (o smaku tradycyjnym)
100g solonych orzeszków ziemnych

Dodatkowo:

150g czekolady deserowej

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Więcej wskazówek jak prawidłowo przygotować kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto wstawić na około 30 minut do lodówki, aby się słodziło, po czym rozwałkować na grubość około 4-5 mm i powykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170-180oC przez 10-15 minut (do lekkiego zrumieniania ciasteczek).
Po upieczeniu ciasteczka ostudzić.
Masę krówkową wymieszać z solonymi orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane nadzienie nakładać na kruche ciasteczka (dość grubą warstwę).
Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladą polać ciasteczka.
Ciasteczka wstawić na około pół godziny do lodówki, aby czekolada zastygła.
Podane składniki wystarczają na około 30 ciasteczek.
Gotowe!

Mniam, smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz