Składniki
Ciasto:
200g mąki pszennej
50g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g masła
1 jajko
1 łyżka kwaśniej śmietany
Nadzienie:
200g masy krówkowej (o smaku tradycyjnym)
100g solonych orzeszków ziemnych
Dodatkowo:
150g czekolady deserowej
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche
ciasto. Więcej wskazówek jak prawidłowo przygotować kruche ciasto znajdziesz w
zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto wstawić na około 30 minut do
lodówki, aby się słodziło, po czym rozwałkować na grubość około 4-5 mm i
powykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia i piec w temperaturze 170-180oC przez 10-15 minut (do
lekkiego zrumieniania ciasteczek).
Po upieczeniu ciasteczka ostudzić.
Masę krówkową wymieszać z solonymi
orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane nadzienie nakładać na kruche ciasteczka
(dość grubą warstwę).
Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli
wodnej. Czekoladą polać ciasteczka.
Ciasteczka wstawić na około pół godziny do
lodówki, aby czekolada zastygła.
Podane składniki wystarczają na około 30
ciasteczek.
Gotowe!
Mniam, smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz