niedziela, 19 czerwca 2016

Kruche ciasto z rabarbarem

Rabarbar, czy też rzewień, pochodzi z Azji, natomiast jego nazwa wywodzi się z języka greckiego, od słowa „rhabarbaros”, co oznacza „kwaskowaty obcy”. Rzeczywiście rabarbar cechuje się przede wszystkim orzeźwiającym, kwaskowatym smakiem i właśnie za to jest szczególnie ceniony. Jest uznawany za owoc jedynie w Stanach Zjednoczonych, na pozostałej części globu to warzywo. W kuchni wykorzystywane są łodygi rabarbaru, które szczególnie dobrze sprawdzają się w cukiernictwie – kwaskowaty smak rabarbaru fenomenalnie przełamuje słodycz ciast i deserów. Co więcej, rabarbar jest niskokaloryczny (100 g rabarbaru zawiera jedynie 21 kalorii) i posiada niski indeks glikemiczny. To bogate źródło wapnia, manganu oraz potasu i witamin C oraz K. Choć rabarbar jest znany w kuchni europejskiej od dawna, to obecnie jest nieco zapomnianym warzywem. Znamy go na pewno z dzieciństwa. Któż z nas nie pił kompotu z rabarbaru i nie jadł ciasta rabarbarem a wszystko z atmosferze lata i wakacji. Proponuję mały powrót do czasu dzieciństwa w postaci kruchego słodko-kwaśnego ciasta rabarbarowego z bezą i kruszonką.

Składniki

Kruche ciasto:

500g mąki pszennej
130g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
5 żółtek

Nadzienie owocowe:

450g rabarbaru
3 duże gruszki
80g brązowego cukru

Beza:

5 białek
Szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
200g drobnego cukru kryształu

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, dokładne instrukcję znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
1/3 ciasta owinąć w folie spożywczą i włożyć do zamrażalnika (kruszonka). Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia o wymiarach 25x40 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki około 1-2 centymetrowe. Gruszki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Gruszki dodać do rabarbaru. Owoce zasypać brązowy cukrem, wymieszać i odstawić.
Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do nagrzanego na 180oC piekarnika. Podpiekać przez 20 minut.
Owoce (rabarbar z gruszką) odcedzić i wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Ciasto z owocami wstawić do piekarnika na 15 minut (180oC).
Białka (z solą i wodą) ubić na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier i ubijać, aż kryształki cukru się rozpuszczą a piana będzie sztywna.
Z piekarnika wyjąc ciasto z owocami. Na owoce wyłożyć ubiją bezę. Na bezę zatrzeć na tarce na grubych oczkach kruche ciasto z zamrażalnika.
Całość piec przez kolejne 25 minut w temperaturze 180oC.
Po upieczeniu ciasto ostudzić, po czym posypać cukrem pudrem.
Gotowe!!!
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz