Rabarbar, czy też rzewień, pochodzi z
Azji, natomiast jego nazwa wywodzi się z języka greckiego, od słowa „rhabarbaros”,
co oznacza „kwaskowaty obcy”. Rzeczywiście rabarbar cechuje się przede
wszystkim orzeźwiającym, kwaskowatym smakiem i właśnie za to jest szczególnie
ceniony. Jest uznawany za owoc jedynie w Stanach Zjednoczonych, na pozostałej części
globu to warzywo. W kuchni wykorzystywane są łodygi rabarbaru, które szczególnie
dobrze sprawdzają się w cukiernictwie – kwaskowaty smak rabarbaru fenomenalnie
przełamuje słodycz ciast i deserów. Co więcej, rabarbar jest niskokaloryczny
(100 g rabarbaru zawiera jedynie 21 kalorii) i posiada niski indeks glikemiczny.
To bogate źródło wapnia, manganu oraz potasu i witamin C oraz K. Choć rabarbar
jest znany w kuchni europejskiej od dawna, to obecnie jest nieco zapomnianym
warzywem. Znamy go na pewno z dzieciństwa. Któż z nas nie pił kompotu z rabarbaru
i nie jadł ciasta rabarbarem a wszystko z atmosferze lata i wakacji. Proponuję
mały powrót do czasu dzieciństwa w postaci kruchego słodko-kwaśnego ciasta
rabarbarowego z bezą i kruszonką.
Składniki
Kruche ciasto:
500g mąki pszennej
130g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
5 żółtek
Nadzienie owocowe:
450g rabarbaru
3 duże gruszki
80g brązowego cukru
Beza:
5 białek
Szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
200g drobnego cukru kryształu
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli nie wiesz jak to
zrobić, dokładne instrukcję znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis
na „kruche ciasto”.
1/3 ciasta owinąć w folie spożywczą i
włożyć do zamrażalnika (kruszonka). Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na
blachę do pieczenia o wymiarach 25x40 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do
lodówki na 30 minut.
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki około
1-2 centymetrowe. Gruszki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Gruszki dodać
do rabarbaru. Owoce zasypać brązowy cukrem, wymieszać i odstawić.
Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do
nagrzanego na 180oC piekarnika. Podpiekać przez 20 minut.
Owoce (rabarbar z gruszką) odcedzić i
wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Ciasto z owocami wstawić do piekarnika na
15 minut (180oC).
Białka (z solą i wodą) ubić na sztywną
pianę. Porcjami dodawać cukier i ubijać, aż kryształki cukru się rozpuszczą a
piana będzie sztywna.
Z piekarnika wyjąc ciasto z owocami. Na
owoce wyłożyć ubiją bezę. Na bezę zatrzeć na tarce na grubych oczkach kruche
ciasto z zamrażalnika.
Całość piec przez kolejne 25 minut w
temperaturze 180oC.
Po upieczeniu ciasto ostudzić, po czym
posypać cukrem pudrem.
Gotowe!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz