poniedziałek, 13 czerwca 2016

Tort Owocowy Koszyczek


Tort Owocowy Koszyczek to wilgotnie, mięciutkie biszkopty przełożone puszystym, delikatnym kremem na bazie serka Mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem soczystych owoców lata. Lekki, nie za słodki z nutką naturalnej kwasowości, pięknie się prezentujący tort, który zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających łasuchów. Bardzo lubiany także przez dzieci. Idealny na letnie imprezy, ale z powodzeniem sprawdzi się również na odświętnych uroczystościach.

Składniki

Biszkopty:

2 jajka
80g drobnego cukru kryształu
55g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka zimnej wody
(powyższe proporcje wystarczają na przygotowanie 1 biszkoptu, do toru należy upiec 3 biszkopty)

Krem:

750g serka Mascarpone
250g cukru pudru
500mL śmietany kremówki 30%
100g borówek (np. amerykańskich)
200g truskawek

Dodatkowo:

100g borówek i 100g truskawek do dekoracji

Wykonanie

Biszkopty.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimnej wody i ubić na sztywno. Następnie dodać cukier i ponownie ubić na sztywna pianę. Dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Biszkopt wylać na tortownicę (24 cm) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 170-180oC przez 20 minut (pamiętaj, aby biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt wyjąc z formy i zawinąć w wilgotną ścierkę (dzięki temu biszkopty będą wilgotne). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sposób upiec 3 biszkopty.
Krem.
Borówki dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Truskawki także dokładnie umyć i osuszyć, po czym pokroić na mniejsze kawałki.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. W osobnej misce, ubić śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany, porcjami dodawać serek Mascarpone roztarty z cukrem pudrem i miksować na wolnych obrotach miksera. Krem należy ubijać tylko do połączenia się składników, nie dłużej, bo w przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć.
Przygotowany krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać pokrojone truskawki i użyć do przekładania biszkoptów, drugą cześć pozostawić do dekoracji tortu.
Złożenie i dekoracja tortu.
Na paterze położyć pierwszy biszkopt (biszkopty nie wymagają ponczowania, dzięki zawinięciu w wilgotne ścierki po upieczeniu, są wystarczająco wilgotne). Na biszkopt wyłożyć połowę kremu z truskawkami. Na wierzchu rozsypać połowę umytych i osuszonych borówek – borówki lekko powciskać w krem. Położyć drugi biszkopt i lekko docisnąć. Powtórzyć czynność – wyłożyć drugą połowę kremu z truskawkami, borówki i trzeci biszkopt.
Kremem bez owoców wysmarować wierzch i boki tortu – wygładzić. Pozostałą cześć kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z płaską końcówką o ząbkowanej krawędzi z jednej strony. Najpierw nałożyć pionowe paski w około centymetrowych odstępach wokół całego tortu. Następnie nałożyć paseczki poziome, tak, aby powstała struktura przypominająca kosz wiklinowy.
Na górze toru obficie poukładać borówki i całe truskawki (wcześniej dokładnie umyte i osuszone).
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe! Po prostu palce lizać!


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz