Tort Owocowy Koszyczek to wilgotnie,
mięciutkie biszkopty przełożone puszystym, delikatnym kremem na bazie serka
Mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem soczystych owoców lata. Lekki, nie za
słodki z nutką naturalnej kwasowości, pięknie się prezentujący tort, który
zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających łasuchów. Bardzo lubiany
także przez dzieci. Idealny na letnie imprezy, ale z powodzeniem sprawdzi się
również na odświętnych uroczystościach.
Składniki
Biszkopty:
2 jajka
80g drobnego cukru kryształu
55g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka zimnej wody
(powyższe proporcje wystarczają na przygotowanie
1 biszkoptu, do toru należy upiec 3 biszkopty)
Krem:
750g serka Mascarpone
250g cukru pudru
500mL śmietany kremówki 30%
100g borówek (np. amerykańskich)
200g truskawek
Dodatkowo:
100g borówek i 100g truskawek do dekoracji
Wykonanie
Biszkopty.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimnej
wody i ubić na sztywno. Następnie dodać cukier i ponownie ubić na sztywna
pianę. Dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać mąkę oraz
proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Biszkopt wylać na tortownicę (24 cm) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną
bułką tartą. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 170-180oC przez
20 minut (pamiętaj, aby biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt wyjąc z formy i zawinąć w wilgotną ścierkę (dzięki temu
biszkopty będą wilgotne). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sposób upiec 3 biszkopty.
Krem.
Borówki dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Truskawki także
dokładnie umyć i osuszyć, po czym pokroić na mniejsze kawałki.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. W osobnej misce, ubić śmietanę kremówkę.
Do ubitej śmietany, porcjami dodawać serek Mascarpone roztarty z cukrem pudrem
i miksować na wolnych obrotach miksera. Krem należy ubijać tylko do połączenia
się składników, nie dłużej, bo w przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć.
Przygotowany krem podzielić na dwie
części. Do jednej z nich dodać pokrojone truskawki i użyć do przekładania
biszkoptów, drugą cześć pozostawić do dekoracji tortu.
Złożenie i dekoracja tortu.
Na paterze położyć pierwszy biszkopt (biszkopty nie wymagają ponczowania,
dzięki zawinięciu w wilgotne ścierki po upieczeniu, są wystarczająco wilgotne).
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu z truskawkami. Na wierzchu rozsypać połowę
umytych i osuszonych borówek – borówki lekko powciskać w krem. Położyć drugi
biszkopt i lekko docisnąć. Powtórzyć czynność – wyłożyć drugą połowę kremu z
truskawkami, borówki i trzeci biszkopt.
Kremem bez owoców wysmarować wierzch i boki tortu – wygładzić. Pozostałą
cześć kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z płaską końcówką o ząbkowanej
krawędzi z jednej strony. Najpierw nałożyć pionowe paski w około centymetrowych
odstępach wokół całego tortu. Następnie nałożyć paseczki poziome, tak, aby
powstała struktura przypominająca kosz wiklinowy.
Na górze toru obficie poukładać borówki i
całe truskawki (wcześniej dokładnie umyte i osuszone).
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe! Po prostu palce lizać!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz