wtorek, 26 lipca 2016

Szarlotka z borówkami

Szarlotka, choć wywodzi się z kuchni francuskiej, jest tak popularna w Polsce, że uznaje się ją za rodzimy wypiek. Tradycyjna wersja szarlotki to proste połączenie kruchego ciasta i jabłkowego nadzienia. Pyszne i bogate w witaminy jabłka uwielbiają cynamon, dlatego jest on obowiązkowym dodatkiem do szarlotki. Ale jabłka świetnie komponują się także z innymi owocami. Doskonałym dodatkiem do szarlotki mogą być owoce sezonowe jak jagody czy borówki i taką właśnie wersje szarlotki proponuję. Pyszna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu szarlotka z borówkami oczaruje Was nie tylko smakiem, ale i uroczonym wyglądem.

Składniki

Kruche ciasto:

500g mąki pszennej
160g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

1½ kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
sok z połówki cytryny
300 g borówek (np. amerykańskich, mogą też być jagody)

Dodatkowo:

cukier puder do dekoracji

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto należy zarabiać do uzyskania jednolitości koloru i konsystencji, ale dość szybko, aby nie zagrzało się od temperatury dłoni.
Dokładne wskazówki jak prawidłowo przygotować kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto podzielić na dwie części: mniejszą (około 1/3 całości) i większą (około 2/3 całości).
Mniejszą część ciasta owinąć w papier do pieczenia i włożyć do lodówki.
Większą część ciasta rozwałkować i położyć na blachę do pieczenia (25x40 cm).
Blachę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki jabłek przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon i wymieszać. Całość podlać odrobiną wody. Jabłka smażyć do częściowego rozpadnięcia się owoców (około 1 godziny). W razie potrzeby, w trakcie smażenia jabłka podlewać małymi porcjami wody (gdy nadzienie będzie zbyt suche).
Kruche ciasto wyłożone na blachę podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 20 minut (pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika).
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć podsmażone jabłka (nie trzeba ich studzić, można gorące, wprost po smażeniu). Na wierzchu rozsypać umyte i osuszone borówki.
Mniejszą porcje kruchego ciasta z lodówki rozwałkować i pociąć na paski o szerokości około 1-2 cm. Paski kruchego ciasta poukładać na wierzchu nadzienia na skos, tworząc w ten sposób kratowany wzór.
Całość piec w temperaturze 180oC przez 40 minut.
Po upieczeniu szarlotkę pozostawić do ostudzenia. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z borówkami gotowa!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz