Szarlotka, choć wywodzi się z kuchni
francuskiej, jest tak popularna w Polsce, że uznaje się ją za rodzimy wypiek. Tradycyjna
wersja szarlotki to proste połączenie kruchego ciasta i jabłkowego nadzienia. Pyszne
i bogate w witaminy jabłka uwielbiają cynamon, dlatego jest on obowiązkowym dodatkiem
do szarlotki. Ale jabłka świetnie komponują się także z innymi owocami. Doskonałym
dodatkiem do szarlotki mogą być owoce sezonowe jak jagody czy borówki i taką właśnie
wersje szarlotki proponuję. Pyszna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu
szarlotka z borówkami oczaruje Was nie tylko smakiem, ale i uroczonym wyglądem.
Składniki
Kruche ciasto:
500g mąki pszennej
160g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
1½ kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
sok z połówki cytryny
300 g borówek (np. amerykańskich, mogą też
być jagody)
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche
ciasto. Ciasto należy zarabiać do uzyskania jednolitości koloru i konsystencji,
ale dość szybko, aby nie zagrzało się od temperatury dłoni.
Dokładne wskazówki jak prawidłowo
przygotować kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na
„kruche ciasto”.
Ciasto podzielić na dwie części: mniejszą
(około 1/3 całości) i większą (około 2/3 całości).
Mniejszą część ciasta owinąć w papier do
pieczenia i włożyć do lodówki.
Większą część ciasta rozwałkować i położyć
na blachę do pieczenia (25x40 cm).
Blachę z ciastem wstawić do lodówki na czas
przygotowywania nadzienia.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie
plasterki. Plasterki jabłek przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny, cukier
oraz cynamon i wymieszać. Całość podlać odrobiną wody. Jabłka smażyć do
częściowego rozpadnięcia się owoców (około 1 godziny). W razie potrzeby, w
trakcie smażenia jabłka podlewać małymi porcjami wody (gdy nadzienie będzie
zbyt suche).
Kruche ciasto wyłożone na blachę podpiec w
piekarniku nagrzanym do 180oC przez 20 minut (pamiętaj, aby ciasto
wstawić do nagrzanego piekarnika).
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć podsmażone
jabłka (nie trzeba ich studzić, można gorące, wprost po smażeniu). Na wierzchu
rozsypać umyte i osuszone borówki.
Mniejszą porcje kruchego ciasta z lodówki
rozwałkować i pociąć na paski o szerokości około 1-2 cm. Paski kruchego ciasta
poukładać na wierzchu nadzienia na skos, tworząc w ten sposób kratowany wzór.
Całość piec w temperaturze 180oC
przez 40 minut.
Po upieczeniu szarlotkę pozostawić do
ostudzenia. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z borówkami gotowa!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz