Muffinki

Muffinki to wypieki, które łączą w sobie zarówno cechy ciast jak i pieczywa. Jako środek spulchniający stosuje się albo proszek do pieczenia albo sodę oczyszczoną. Najczęściej do pieczenia muffinek używa się specjalnej formy z otworami oraz papierowych, różnokolorowych papilotek, które umieszcza się w tychże otworach. Papilotki oprócz tego, że usprawniają proces pieczenia i pełnią funkcję dekoracyjną, to chronią muffinki przed utratą charakterystycznej dla nich wilgotności podczas przechowywania. Ważne, aby papilotek nie zdejmować z gorących muffinek – spowoduje to rozerwanie babeczek. Muffinki dość długo zachowują świeżość – można je z powodzeniem przechowywać do 1 tygodnia, najlepiej w foliowych woreczkach, w temperaturze pokojowej. Muffinki są na tyle łatwe w przygotowaniu, że poradzi sobie z nimi każdy, nawet niedoświadczony kucharz. Ich przygotowanie najczęściej zajmuje nie więcej niż pół godziny a efekt jest fenomenalny – wilgotna, mięciutka babeczka, która osłodzi nie jedno popołudnie przy kawie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz