Muffinki to wypieki, które łączą w
sobie zarówno cechy ciast jak i pieczywa. Jako środek spulchniający stosuje się
albo proszek do pieczenia albo sodę oczyszczoną. Najczęściej do pieczenia
muffinek używa się specjalnej formy z otworami oraz papierowych, różnokolorowych
papilotek, które umieszcza się w tychże otworach. Papilotki oprócz tego, że
usprawniają proces pieczenia i pełnią funkcję dekoracyjną, to chronią muffinki
przed utratą charakterystycznej dla nich wilgotności podczas przechowywania.
Ważne, aby papilotek nie zdejmować z gorących muffinek – spowoduje to rozerwanie
babeczek. Muffinki dość długo zachowują świeżość – można je z powodzeniem
przechowywać do 1 tygodnia, najlepiej w foliowych woreczkach, w temperaturze
pokojowej. Muffinki są na tyle łatwe w przygotowaniu, że poradzi sobie z nimi
każdy, nawet niedoświadczony kucharz. Ich przygotowanie najczęściej zajmuje nie
więcej niż pół godziny a efekt jest fenomenalny – wilgotna, mięciutka babeczka,
która osłodzi nie jedno popołudnie przy kawie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz