środa, 29 czerwca 2016

Ciasto Izaura (Sernik z Murzynkiem)

Sernik z Murzynkiem, znany także pod nazwą Izaura, to zaskakująco smaczne połączenie czekoladowego ciasta Murzynek z delikatnym i puszystym sernikiem. Dodatkowymi zaletami ciasta jest prostota wykonania i efektowny wygląd. Ciasto Izaura jest dobre na każdą okazję jak i bez okazji, zdecydowanie godne polecenia!

Składniki

Ciasto czekoladowe:

200g masła
360g cukru kryształu
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki kakao
50mL mleka
4 jajka
350g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:

750g białego sera zmielonego dwukrotnie
5 jajek
280g cukru pudru
100g masła
opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

wiórka kokosowe do dekoracji ciasta

Wykonanie

Ciasto czekoladowe.
Do garnka wrzucić masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao i wlać mleko. Całość gotować na wolnym ogniu do dokładnego rozpuszczenia i połączenia się składników. Po zagotowaniu odlać około 150 ml masy czekoladowej (posłuży ona do dekoracji ciasta) a resztę pozostawić do ostygnięcia.
Po ostudzeniu dodać żółtka (białka pozostawić na później) i wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ser.
Zmielony dwukrotnie ser zmiksować z cukrem waniliowym, budyniem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodać żółtka (białka pozostawić na później) i wymieszać na pomocą miksera. Kolejno wlać roztopione i przestudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Ciasto czekoladowe wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (25x40 cm). Na ciasto nałożyć masę serową (nie koniecznie równo).
Ciasto piec w temperaturze 190oC przez godzinę (pamiętaj, aby wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika).
Po upieczeniu ciasto ostudzić. Odlaną wcześniej masę czekoladową rozsmarować na wierzchu ostudzonego ciasta. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi.
Gotowe!!!

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz