Sernik z Murzynkiem, znany także pod nazwą
Izaura, to zaskakująco smaczne połączenie czekoladowego ciasta Murzynek z
delikatnym i puszystym sernikiem. Dodatkowymi zaletami ciasta jest prostota
wykonania i efektowny wygląd. Ciasto Izaura jest dobre na każdą okazję jak i
bez okazji, zdecydowanie godne polecenia!
Składniki
Ciasto czekoladowe:
200g masła
360g cukru kryształu
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki kakao
50mL mleka
4 jajka
350g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
750g białego sera zmielonego dwukrotnie
5 jajek
280g cukru pudru
100g masła
opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
wiórka kokosowe do dekoracji ciasta
Wykonanie
Ciasto czekoladowe.
Do garnka wrzucić masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao i wlać mleko.
Całość gotować na wolnym ogniu do dokładnego rozpuszczenia i połączenia się składników.
Po zagotowaniu odlać około 150 ml masy czekoladowej (posłuży ona do dekoracji
ciasta) a resztę pozostawić do ostygnięcia.
Po ostudzeniu dodać żółtka (białka
pozostawić na później) i wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać mąkę
pszenną oraz proszek do pieczenia i miksować do uzyskania jednolitej masy. Na
koniec ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ser.
Zmielony dwukrotnie ser zmiksować z cukrem
waniliowym, budyniem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodać żółtka
(białka pozostawić na później) i wymieszać na pomocą miksera. Kolejno wlać
roztopione i przestudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać. Białka ubić na
sztywną pianę. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Ciasto czekoladowe wylać na wyłożoną
papierem do pieczenia blachę (25x40 cm). Na ciasto nałożyć masę serową (nie
koniecznie równo).
Ciasto piec w temperaturze 190oC
przez godzinę (pamiętaj, aby wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika).
Po upieczeniu ciasto ostudzić. Odlaną
wcześniej masę czekoladową rozsmarować na wierzchu ostudzonego ciasta. Na
koniec posypać wiórkami kokosowymi.
Gotowe!!!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz