Placek Czeski, znany też pod
nazwą Stefanka, jest polską wersją ormiańskiego ciasta – Marlenka, które szturmem
zdobyło serca Czechów. Choć historia Marlenki zaczyna się w już w 1704 roku,
kiedy to Georgius Deodatus Damascenus (Ormianin) założył na terenie Pragi
pierwszą czeską kawiarnię, to ciasto zrobiło furorę dopiero prawie trzysta lat
później. W 1995 roku do Czech przybył Gevorg Avetisyan, również Ormianin, który
borykając się problemem utrzymania rodziny, przypomniał sobie przepis na „miodowy
cud” i rozpoczął wypiekanie tego ciasta. Cienkie, miękkie warstwy miodowego
ciasta przełożone słodką masą bardzo szybko zyskały popularność, najpierw w
lokalnych cukiernikach a później na terenie całych Czech. Ciasto otrzymało
nazwę na cześć matki i córki Gevorg Avetisyan (Marlenka) a sam Gevorg wraz z
siostrą w 2003 roku założył Miko International, które obecnie wypieka 100 000
Marlenek miesięcznie! Placek Czeski czy też Stefanka w odróżnieniu od Marlenki,
składa się z mniejszej ilości warstw i dodatkowo zawiera powidła, które dodają mu
kwaskowatego posmaku. Jeśli ktoś z Was do tej pory nie znał Placka Czeskiego,
to gorąco polecam – smakuje każdemu!
Składniki
Ciasto kruche:
½ kg mąki
pszennej
1 szklanka
cukru pudru
½ kostki
masła
½ kostki
margaryny (Kasia lub Palma)
jajko
½ łyżeczki
proszku do pieczenia
½ łyżeczki
sody oczyszczonej
3 łyżki
miodu
½ szklanki
kwaśnej śmietany
(porcja na blachę 36x20cm - na trzy kruche placki)
Masa grysikowa:
8 łyżki
kaszy manny
800 ml mleka
¾ szklanki
cukru
cukier waniliowy
kostka masła
Polewa kakaowa:
125g margaryny (Kasia lub Palma)
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru
50 ml śmietany kremówki (30%)
3-4 czubate
łyżki kakao
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche.
Na stolnicę
wysypać mąkę i cukier puder. Dodać masło i margarynę, i posiekać nożem na
drobne kawałki. Dorzucić resztę składników i zacząć zagniatanie ciasta. Ciasto
jest właściwie wyrobione, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą a
ciasto uzyska jednolitą konsystencje i kolor.
Ciasto podzielić
na trzy części. Każdą z nich rozwałkować i upiec (pamiętaj, aby blachy nie
smarować tłuszczem, za to dobrze podsypać mąką!) w piekarniku nagrzanym do 180oC
(piec przez około 15 minut aż placek się zarumieni).
Po upieczeniu
pozostawić wszystkie trzy placki do całkowitego wystudzenia.
Ugotować krem
grysikowy: do garnka wlać mleko, wsypać cukier, cukier waniliowy oraz kaszę
mannę i gotować na wolnym ogniu (często mieszając, aby nie zrobiły się grudki)
do uzyskania gęstego kremu.
Masło utrzeć
z ostudzonym kremem grysikowym.
Czas na
złożenie ciasta:
- pierwszy kruchy placek posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych,
- na drugi kruchy placek wyłożyć połowę masy grysikowej, po czym
położyć go na pierwszy placek wysmarowanym powidłami w taki sposób, aby powidła stykały
się z masą grysikową,
- z trzecim
kruchym plackiem postąpić identycznie jak z drugim.
Z podanych
składników przygotować polewę czekoladową. Jeśli nie wiesz jak to zrobić,
dokładne instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „polewę kakaową”.
Tężącą polewą
kakaową udekorować ciasto.
Ciasto
najlepiej smakuje po 1-2 dniach.
Placek Czeski gotowy!
Palce
lizać!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz