Składniki
Biszkopt:
7 jajek
240g drobnego cukru kryształu
160g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
Krem z Mascarpone:
500g serka Mascarpone
160g cukru pudru
400mL śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Wykonanie
Biszkopt.
Białka oddzielić żółtek. Do białek dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimniej
wody i ubić na sztywno. Do białek dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
Kolejno dodać żółtka i ubijać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę
pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać
najlepiej za pomocą szpatułki.
Biszkopt wylać na tortownicę (24 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i
podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w temperaturze 170oC przez 35
minut (pamiętaj, aby biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty
biszkoptowe.
Krem z Mascarpone.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do
śmietany dodać serek zmieszany z cukrem pudrem i miksować do dokładnego
połączenia się składników. (Pamiętaj, aby kremu nie ubijać dłużej niż jest to
konieczne, gdyż śmietana może się zwarzyć!)
Złożenie tortu:
- na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć 1/3
kremu Mascarpone
- drugi blat biszkoptowy wysmarować cienką
warstwą konfitury z czarnej porzeczki (koło 1/3 słoiczka)
- blat wysmarowany konfiturą położyć na
pierwszym blacie biszkoptowym z kremem, tak aby konfitura stykała się z kremem
Mascarpone
- na drugi blat biszkoptowy wyłożyć 1/3
kremu Mascarpone
- trzeci blat biszkoptowy wysmarować
cienką warstwą konfitury z czarnej porzeczki (koło 1/3 słoiczka)
- blat wysmarowany konfiturą położyć na drugim
blacie biszkoptowym z kremem, ponownie tak, aby konfitura stykała się z kremem
Mascarpone
- pozostałym kremem Mascarpone starannie wysmarować
wierzch i boki tortu
- pozostałą konfiturę wyłożyć na wierzch
tortu
- krawędź toru udekorować kremem
Mascarpone używając rękawa cukierniczego.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz