poniedziałek, 3 października 2016

Tort Mascarpone z konfiturą z czarnej porzeczki

Puszyste biszkopty przełożone klasycznym kremem na bazie serka Mascarpone tworzą proste, ale jakże niezawodne połączenie. Z kolei dodatek w postaci konfitury z czarnej porzeczki dodaje wypiekowi nieco ekstrawagancji oraz subtelnie przełamuje słodycz tortu. Tort jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu i nie zbyt czasochłonny, przez co może być idealną propozycją dla początkujących bądź zabieganych cukierników.

Składniki

Biszkopt:

7 jajek
240g drobnego cukru kryształu
160g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli

Krem z Mascarpone:

500g serka Mascarpone
160g cukru pudru
400mL śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

Wykonanie

Biszkopt.
Białka oddzielić żółtek. Do białek dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimniej wody i ubić na sztywno. Do białek dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Kolejno dodać żółtka i ubijać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać najlepiej za pomocą szpatułki.
Biszkopt wylać na tortownicę (24 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w temperaturze 170oC przez 35 minut (pamiętaj, aby biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty biszkoptowe.
Krem z Mascarpone.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodać serek zmieszany z cukrem pudrem i miksować do dokładnego połączenia się składników. (Pamiętaj, aby kremu nie ubijać dłużej niż jest to konieczne, gdyż śmietana może się zwarzyć!)
Złożenie tortu:
- na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć 1/3 kremu Mascarpone
- drugi blat biszkoptowy wysmarować cienką warstwą konfitury z czarnej porzeczki (koło 1/3 słoiczka)
- blat wysmarowany konfiturą położyć na pierwszym blacie biszkoptowym z kremem, tak aby konfitura stykała się z kremem Mascarpone
- na drugi blat biszkoptowy wyłożyć 1/3 kremu Mascarpone
- trzeci blat biszkoptowy wysmarować cienką warstwą konfitury z czarnej porzeczki (koło 1/3 słoiczka)
- blat wysmarowany konfiturą położyć na drugim blacie biszkoptowym z kremem, ponownie tak, aby konfitura stykała się z kremem Mascarpone
- pozostałym kremem Mascarpone starannie wysmarować wierzch i boki tortu
- pozostałą konfiturę wyłożyć na wierzch tortu
- krawędź toru udekorować kremem Mascarpone używając rękawa cukierniczego.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz