
Czekoladowe, pulchne biszkopty przełożone
delikatnym kremem na bazie serka Mascarpone a wszystko połączone odrobiną
powideł śliwkowych. Tort jest oczywiście dość słodki, ale mimo to nie zapycha.
Puszysty krem nadaje toru lekkości a kwaskowate powidła przyjemnie przełamują
słodycz czekolady. Tort jest klasycznym połączeniem czekolady i śmietanki w bardzo
estetycznym wydaniu.
Składniki
Biszkopt:
7 jajek
220g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżka zimniej wody
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
110g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
50g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
500g serka Mascarpone
160g cukru pudru
350mL śmietany kremówki 30%
Polewa czekoladowa:
60g czekolady deserowej
15g masła
5 łyżek śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
80g czekolady deserowej startej na wiórka
Wykonanie
Biszkopt.
Kawę rozpuszczalną zalać odrobiną wrzącej wody, dokładnie rozpuścić i
ostudzić.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przesiać i wymieszać razem.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek
dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimnej wody i ubić na sztywno. Dodać cukier i
ponownie ubić na sztywno. Dodać żółtka i ubijać do dokładnego połączenia
składników. Kolejno dodać olej oraz kawę i zmiksować. Na koniec dodać mąki
wymieszane z kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie
wymieszać.
Biszkopt wyłożyć na tortownicę (24 cm
średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w
piekarniku nagrzanym do 170oC przez 35 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy
i pozostawić do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na trzy
blaty.
Krem śmietankowy.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodać serek Mascarpone
wymieszany z cukrem pudrem i ubijać do dokładnego połączenia składników
(pamiętaj, aby krem ubijać nie dłużej niż jest to konieczne, gdyż śmietana może
się zważyć!).
Dwie duże łyżki kremu odłożyć do dekoracji
tortu.
Polewa czekoladowa.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z
dodatkiem masła i śmietany kremówki.
Złożenie tortu:
- pierwszy blat biszkoptowy
- pierwszy blat biszkoptowy wysmarować powidłami
śliwkowymi (połowa słoiczka)
- na biszkopt wysmarowany powidłami
wyłożyć połowę kremu śmietankowego
- na krem położyć drugi blat biszkoptowy
(lekko docisnąć)
- drugi blat biszkoptowy wysmarować
powidłami śliwkowymi (druga połowa słoiczka)
- na biszkopt wysmarowany powidłami
wyłożyć drugą połowę kremu śmietankowego
- na krem położyć trzeci blat biszkoptowy (lekko
docisnąć)
- boki tortu wysmarować odłożonym kremem i
odsypać wiórkami czekolady deserowej
- wierzch toru wysmarować polewą
czekoladową.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!
Palce lizać! Smacznego łasuchy!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz