Truskawka, mały, ale za to bardzo soczysty i intensywnie czerwony owoc, nie
jest dziełem natury. Powstała przez skrzyżonanie dwóch odmian poziomek:
poziomki wirginijskiej i poziomki olbrzymiej chilijskiej. Dokonał tego francuski
botanik Antoine Nicolas Duchesne na rozkaz króla Francji Ludwika XIV,
zagorzałego smakosza poziomek. Początkowo truskawki były luksusem i jadano je
wyłącznie na europejskich królewskich dworach, często popijając szampanem. Około
roku 1830 trafiły na półki sklepowe w Londynie, powoli zmieniając się w towar osiągalny
dla każdego. Truskawka stała się symbolem greckiej bogini miłości Wenus a we
Francji do dziś uważa się, że aby rozkochać w sobie drugą osobę wystarczy podzielić
się z nią jedną truskawką. W Bawarii z kolei, do rogów krów mocuje się
koszyczki z truskawkami, będącymi darem dla elfów, co ma zapewnić obfitość mleka
i zdrowe potomstwo bydła. Obecnie truskawki są ogólnodostępne i nie wyobrażamy
sobie bez nich lata, prawa? Jadamy je na wiele sposobów i choć najwdzięczniej
smakuje sama, najlepiej zerwana prosto z krzaczka, nie brakuje fanów ciast
truskawkowych. Dla wszystkich truskawkożerców zamieszczam przepis na Tortoletkę
Truskawkową – szlachetny smak francuskiej truskawki we współczesnym wydaniu.
Składniki
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka
zimnej wody
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka masła
Dodatkowo:
500g świeżych truskawek
2 galaretki
truskawkowe
Wykonanie:
Z podanych
składników upiec biszkopt. Po wystudzeniu przekroić go na pół, aby otrzymać dla
blaty biszkoptowe. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, instrukcję znajdziesz w
zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „biszkopt klasyczny”.
Z podanych
składników na masę budyniową ugotować krem budyniowy. Masło utrzeć z ostudzonym
kremem. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, instrukcję znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „masę budyniową”.
250g
truskawek zmiksuj w blenderze (jeśli nie posiadasz blendera, wystarczy dokładnie
rozgnieść truskawki na przykład za pomocą tłuczka do ziemniaków). Rozdrobnione
truskawki połączyć z utartą masą budyniową (dodawaj truskawki porcjami i używaj
wolnych obrotów mikresa).
Galaretki
rozpuścić w 800ml gorącej wody.
Pozostałe
250g truskawek poprzekrawać na pół.
Teraz pora na
złożenie Tortoletki:
- na spód blaszki, w której piekł się biszkopt, położyć pierwszy blat
biszkoptowy (dobrze, aby to była blaszka z wysokimi bokami, gdyż na górę ciasta
będziemy wylewać galaretkę)
- na biszkopt wyłożyć jedną
trzecią porcji masy budyniowej z truskawkami
- położyć drugi blat biszkoptowy (lekko docisnąć, aby przykleił się
do masy)
- wyłożyć pozostałą część masy budyniowej z truskawkami
- poukładać połówki truskawek (lekko je dociskając, aby
przykleiły się do masy)
-
zalać tężącą galaretką.
Ciasto
wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby masa i galaretka odpowiednio
stężały.
Tortoletka Truskawkowa gotowa!
Smacznego
wszystkim truskawkożercom!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz