piątek, 23 października 2015

Tortoletka Truskawkowa

Truskawka, mały, ale za to bardzo soczysty i intensywnie czerwony owoc, nie jest dziełem natury. Powstała przez skrzyżonanie dwóch odmian poziomek: poziomki wirginijskiej i poziomki olbrzymiej chilijskiej. Dokonał tego francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne na rozkaz króla Francji Ludwika XIV, zagorzałego smakosza poziomek. Początkowo truskawki były luksusem i jadano je wyłącznie na europejskich królewskich dworach, często popijając szampanem. Około roku 1830 trafiły na półki sklepowe w Londynie, powoli zmieniając się w towar osiągalny dla każdego. Truskawka stała się symbolem greckiej bogini miłości Wenus a we Francji do dziś uważa się, że aby rozkochać w sobie drugą osobę wystarczy podzielić się z nią jedną truskawką. W Bawarii z kolei, do rogów krów mocuje się koszyczki z truskawkami, będącymi darem dla elfów, co ma zapewnić obfitość mleka i zdrowe potomstwo bydła. Obecnie truskawki są ogólnodostępne i nie wyobrażamy sobie bez nich lata, prawa? Jadamy je na wiele sposobów i choć najwdzięczniej smakuje sama, najlepiej zerwana prosto z krzaczka, nie brakuje fanów ciast truskawkowych. Dla wszystkich truskawkożerców zamieszczam przepis na Tortoletkę Truskawkową – szlachetny smak francuskiej truskawki we współczesnym wydaniu.


Składniki

Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka
opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka masła

Dodatkowo:

500g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe

Wykonanie:

Z podanych składników upiec biszkopt. Po wystudzeniu przekroić go na pół, aby otrzymać dla blaty biszkoptowe. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, instrukcję znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „biszkopt klasyczny”.
Z podanych składników na masę budyniową ugotować krem budyniowy. Masło utrzeć z ostudzonym kremem. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, instrukcję znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „masę budyniową”.
250g truskawek zmiksuj w blenderze (jeśli nie posiadasz blendera, wystarczy dokładnie rozgnieść truskawki na przykład za pomocą tłuczka do ziemniaków). Rozdrobnione truskawki połączyć z utartą masą budyniową (dodawaj truskawki porcjami i używaj wolnych obrotów mikresa).
Galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody.
Pozostałe 250g truskawek poprzekrawać na pół.
Teraz pora na złożenie Tortoletki:
- na spód blaszki, w której piekł się biszkopt, położyć pierwszy blat biszkoptowy (dobrze, aby to była blaszka z wysokimi bokami, gdyż na górę ciasta będziemy wylewać galaretkę)
- na biszkopt wyłożyć  jedną trzecią porcji masy budyniowej z truskawkami
- położyć drugi blat biszkoptowy (lekko docisnąć, aby przykleił się do masy)
- wyłożyć pozostałą część masy budyniowej z truskawkami
- poukładać połówki truskawek (lekko je dociskając, aby przykleiły się do masy)
- zalać tężącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby masa i galaretka odpowiednio stężały.
Tortoletka Truskawkowa gotowa!

Smacznego wszystkim truskawkożercom!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz