poniedziałek, 12 września 2016

Sernik z rosą i kokosem

Grecki filozof Aegimus, autor pierwszej na świecie książki kucharskiej, to zarazem autor pierwszego przepisu na sernik. Tym pra-starym rarytasem karmiono przede wszystkim olimpijczyków. Rzymianie także wypiekali serniki i to właśnie ze starożytnego Rzymu rozpoczęła się ekspansja sernika na całą Europę. Na przestrzeni lat powstało całe mnóstwo różnych wariantów tego ciasta i sernik na stałe wpisał się w niejedną europejską kuchnie. Więcej, sernik podbił nie tylko stary kontynent, ale i Amerykę Północą oraz Australię. Jednak dziś sernik jak najbardziej po polsku – na bazie białego twarogu z puszystą pianką i aromatycznym kokosem.

Składniki

Kruche ciasto:

350g mąki pszennej
110g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
140g masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Ser:

1kg zmielonego dwukrotnie sera białego
240g cukru pudru
2 budynie waniliowe
4 żółtka
250mL mleka
125mL oleju roślinnego

Piana:

6 białek (2 od kruchego ciasta i 4 od sera)
100g drobnego cukru kryształu
100g wiórek kokosowych

Wykonanie

Kruche ciasto.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto powinno się zarabiać dość szybko, aby nie zagrzało się zbytnio od kontaktu z dłońmi. Ciasto należy zarabiać do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm). Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym na 180oC przez około 25 minut.
Ser.
Dwukrotnie zmielony ser zmiksować z cukrem pudrem oraz budyniami waniliowymi. Następnie ostrożnie wmiksować żółtka. Na koniec na przemian dodawać mleko i olej i miksować do dokładnego połączenia się składników.
Ser wylać na podpieczony kruchy spód i całość piec w temperaturze 180oC przez 40 minut.
Piana.
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Pianę wyłożyć na upieczony sernik. Wierch posypać wiórkami kokosowymi. Całość wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego na 180oC i piec jeszcze około 20-30 minut (do zrumieniania się wiórek kokosowych).
Po upieczeniu sernik studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie na blacie kuchenym. Dopiero później przechowywać w lodówce.
Gotowe!!!

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz