Składniki
Ciasto:
½ kg mąki
pszennej
kostka masła
cukier
waniliowy
1 szklanka
kwaśnej śmietany
szczypta
soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
3 szklanki
mleka
3 łyżki mąki
pszennej
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 szklanka
cukru
cukier
waniliowy
4 żółtka
kostka masła
300g mielonych orzechów włoskich
(+150ml gorącego mleka)
Polewa czekoladowa:
czekolada mleczna
1 łyżka
margaryny
1 łyżka
kakao
1 łyżka
cukru
100ml mleka
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść
ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto cienko rozwałkować (na
grubość około 2mm). Pociąć na paski o szerokości 1,5 – 2 cm i długości około 30
cm. Paski ciasta nawinąć na wysmarowane masłem metalowe rurki tak aby ciasto
nachodziło na siebie. Piec w temperaturze 190oC na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia aż uzyskają ładny złoty kolor (20-30 minut).
Rurki z ciasta najlepiej
wyciągnąć od razu po upieczeniu (jeszcze z gorącego ciasta), aby zapobiec jego
połamaniu.
Czas na krem do rurek. 2
szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier oraz cukier waniliowy i zagotować.
Międzyczasie, w jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną
(najlepiej zrobić to mikserem, aby nie powstały grudki). Masę
jajeczno-ziemniaczaną wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować (ciągle
mieszając najlepiej za pomocną trzepaczki) do uzyskania gładkiego kremu. Krem
pozostawić do ostygnięcia.
300g mielonych orzechów włoskich
zalać 150ml gorącego mleka. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Masło, najpierw spulchnić za
pomocą miksera a później partiami dodawać zimny krem i ucierać aż do uzyskanie
aksamitnej, gładkiej masy. Na koniec dodać sparzone mlekiem orzechy i dokładnie
wymieszać.
Rurki napełnić kremem orzechowym
za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy (pamiętaj, aby użyć szerokiej
końcówki ze względu na obecność orzechów w kremie).
Teraz polewa czekoladowa. Do
garnka wlać mleko, dodać cukier, kakao i margarynę oraz połamaną na kawałki mleczną
czekoladę. Całość gotować na wolnym ogniu do połączenia się składników.
Polewą udekorować rurki i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miesjcu.
Poddane proporcje wystarczają na
25-30 rurek.
Rurki z kremem orzechowym
gotowe!
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz