sobota, 14 listopada 2015

Rurki z kremem orzechowym


Składniki

Ciasto:

½ kg mąki pszennej
kostka masła
cukier waniliowy
1 szklanka kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem orzechowy:

3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
kostka masła
300g mielonych orzechów włoskich (+150ml gorącego mleka)

Polewa czekoladowa:

czekolada mleczna
1 łyżka margaryny
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru
100ml mleka

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto cienko rozwałkować (na grubość około 2mm). Pociąć na paski o szerokości 1,5 – 2 cm i długości około 30 cm. Paski ciasta nawinąć na wysmarowane masłem metalowe rurki tak aby ciasto nachodziło na siebie. Piec w temperaturze 190oC na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż uzyskają ładny złoty kolor (20-30 minut).
Rurki z ciasta najlepiej wyciągnąć od razu po upieczeniu (jeszcze z gorącego ciasta), aby zapobiec jego połamaniu.
Czas na krem do rurek. 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier oraz cukier waniliowy i zagotować. Międzyczasie, w jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną (najlepiej zrobić to mikserem, aby nie powstały grudki). Masę jajeczno-ziemniaczaną wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować (ciągle mieszając najlepiej za pomocną trzepaczki) do uzyskania gładkiego kremu. Krem pozostawić do ostygnięcia.
300g mielonych orzechów włoskich zalać 150ml gorącego mleka. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Masło, najpierw spulchnić za pomocą miksera a później partiami dodawać zimny krem i ucierać aż do uzyskanie aksamitnej, gładkiej masy. Na koniec dodać sparzone mlekiem orzechy i dokładnie wymieszać.
Rurki napełnić kremem orzechowym za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy (pamiętaj, aby użyć szerokiej końcówki ze względu na obecność orzechów w kremie).
Teraz polewa czekoladowa. Do garnka wlać mleko, dodać cukier, kakao i margarynę oraz połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Całość gotować na wolnym ogniu do połączenia się składników.
Polewą udekorować rurki i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miesjcu.
Poddane proporcje wystarczają na 25-30 rurek.

Rurki z kremem orzechowym gotowe!

Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz