poniedziałek, 16 listopada 2015

Kruche gwiazdki z czekoladą

Składniki       

1¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
3 żółtka
czekolada mleczna

Wykonanie

Z podanych składników (oprócz czekolady) zagnieść kruche ciasto (pamiętaj, że ciasto należy zarabiać dość szybko, aby nie zagrzało się od zbyt długiego kontaktu z dłońmi). Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i uzyska jednolitą konsystencje oraz kolor (więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”).
Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów i wykrawać ciasteczka w kształcie gwiazdek – w równej ilości gwiazdki pełne i gwiazdki z „okienkiem”.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, aby ciasteczka poukładać w odstępach, gdyż kruche ciasto nieco rośnie) i piec przez około 15 minut aż ładnie się zrumienią (pamiętaj, aby wstawić ciasteczka do nagrzanego piekarnika!).
Upieczone ciasteczka pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i użyć jej do złożenia ciasteczek.
Ciasteczka najlepiej smakują na drugi dzień.

Gotowe!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz