Składniki
1¾ szklanki
mąki pszennej
¼ szklanki
mąki ziemniaczanej
½ szklanki
cukru pudru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
150g masła
3 żółtka
czekolada mleczna
Wykonanie
Z podanych składników (oprócz
czekolady) zagnieść kruche ciasto (pamiętaj, że ciasto należy zarabiać dość
szybko, aby nie zagrzało się od zbyt długiego kontaktu z dłońmi). Ciasto należy wyrabiać
do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i uzyska jednolitą
konsystencje oraz kolor (więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w
zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”).
Ciasto wstawić na 30 minut do
lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość
około 3 milimetrów i wykrawać ciasteczka w kształcie gwiazdek – w równej ilości
gwiazdki pełne i gwiazdki z „okienkiem”.
Ciasteczka poukładać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, aby ciasteczka poukładać w
odstępach, gdyż kruche ciasto nieco rośnie) i piec przez około 15 minut aż ładnie
się zrumienią (pamiętaj, aby wstawić ciasteczka do nagrzanego piekarnika!).
Upieczone ciasteczka pozostawić
do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę mleczną rozpuścić w
kąpieli wodnej i użyć jej do złożenia ciasteczek.
Ciasteczka najlepiej smakują na
drugi dzień.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz