Murzynek to
jedno z najprostszych ciast czekoladowych, którego nazwa dla wielu jest dość
kontrowersyjna. Dla mnie ta nazwa brzmi bardzo przyjaźnie, niemal
pieszczotliwie, dlatego nie zamierzam z niej rezygnować. Ponadto Murzynek to
bez wątpienia smak z dzieciństwa. To puszyste i wilgotne ciasto było kiedyś
bardzo popularne szczególnie w okresie jesienno-zimowym i królowało w niejednym
Polskim domu. Murzynek urzekał delikatnym czekoladowym smakiem i długotrwałą
świeżością, ale jego największą zaletą była i jest przede wszystkim prostota –
często wszystkie składniki potrzebne do upieczenia Murzynka posiadamy w domu na
co dzień. Lata świetności Murzynek ma już za sobą, ale warto do niego wrócić –
w szybki i prosty sposób można upiec aromatyczne domowe ciasto, które będzie o
niebo lepsze niż sklepowe, nijakie łakocie. A co najważniejsze, Murzynek
wychodzi zawsze i każdemu!
Składniki
kostka
margaryny (Kasia lub Palma)
2 szklanki
cukru
1 szklanka
mleka
4 łyżki
kakao
4 jajka
2 szklanki
mąki pszennej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
75-100 g
siekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
¾ tabliczki mlecznej czekolady
Wykonanie
Do garnka wlać mleko, wsypać
cukier oraz kakao i dodać kostkę margaryny. Całość zagotować. Odlać ¾ szklanki
a resztę pozostawić w garnku do ostygnięcia.
Po ostudzeniu dodać mąkę,
proszek do pieczenia, żółtka i dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
Białka ubić na sztywną, dodać do
ciasta i delikatnie wymieszać.
Dodać posiekane orzechy włoskie
(opcjonalnie).
Ciasto wylać na blaszkę (10x35cm)
wysmarowaną masłem i podsypaną bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do
180-190oC przez 45-60 minut (aby sprawdzić czy ciasto nie jest
surowe, należy wbić w ciasto wykałaczkę; gdy po wyciagnięciu wykałaczka będzie
czysta i sucha to znak, że ciasto jest upieczone). Ciasto wyjąć z blaszki i
pozostawić do ostygnięcia.
Odlane na początku ¾ szklanki
kakaowego płynu przelać do małego rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę
i gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia się czekolady.
Murzynek gotowy!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz