środa, 18 listopada 2015

Murzynek

Murzynek to jedno z najprostszych ciast czekoladowych, którego nazwa dla wielu jest dość kontrowersyjna. Dla mnie ta nazwa brzmi bardzo przyjaźnie, niemal pieszczotliwie, dlatego nie zamierzam z niej rezygnować. Ponadto Murzynek to bez wątpienia smak z dzieciństwa. To puszyste i wilgotne ciasto było kiedyś bardzo popularne szczególnie w okresie jesienno-zimowym i królowało w niejednym Polskim domu. Murzynek urzekał delikatnym czekoladowym smakiem i długotrwałą świeżością, ale jego największą zaletą była i jest przede wszystkim prostota – często wszystkie składniki potrzebne do upieczenia Murzynka posiadamy w domu na co dzień. Lata świetności Murzynek ma już za sobą, ale warto do niego wrócić – w szybki i prosty sposób można upiec aromatyczne domowe ciasto, które będzie o niebo lepsze niż sklepowe, nijakie łakocie. A co najważniejsze, Murzynek wychodzi zawsze i każdemu! 


Składniki

kostka margaryny (Kasia lub Palma)
2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
4 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75-100 g siekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
¾ tabliczki mlecznej czekolady

Wykonanie

Do garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz kakao i dodać kostkę margaryny. Całość zagotować. Odlać ¾ szklanki a resztę pozostawić w garnku do ostygnięcia.
Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
Białka ubić na sztywną, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Dodać posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie).
Ciasto wylać na blaszkę (10x35cm) wysmarowaną masłem i podsypaną bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190oC przez 45-60 minut (aby sprawdzić czy ciasto nie jest surowe, należy wbić w ciasto wykałaczkę; gdy po wyciagnięciu wykałaczka będzie czysta i sucha to znak, że ciasto jest upieczone). Ciasto wyjąć z blaszki i pozostawić do ostygnięcia.
Odlane na początku ¾ szklanki kakaowego płynu przelać do małego rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia się czekolady.
Wystudzoną i tężącą polewę czekoladową wylać na wierzch ciasta..

Murzynek gotowy!
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz