Orzechy włoskie to chrupkie,
smaczne owoce jesieni, które przez jednych są wielce cenione a przez innych
pieczołowicie unikane. Dlaczego? Orzechy włoskie to przede wszystkim bogate
źródło minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, które są
kluczowymi elementami dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale także
kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że 100
gramów orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na miedź w 150% a na
mangan w 180%, przez co wspomagają one pracę mózgu, redukują stres oraz poprawiają
pamięć i koncentrację. Ale niestety orzechy włoskie są jednym z najbardziej
kalorycznych produktów spożywczych. Te same 100 gramów orzechów włoskich to aż
654 kalorie!!! Orzechy włoskie są znane od dawna. Biblia wspomina, że sam król
Salomon zajmował się ich uprawą. Cenione były też w starożytnym Rzymie i
Grecji. W średniowieczu były uprawiane przez mnichów. Jak dotarły do Polski?
Według legendy, w XII wieku święty Jacek, dominikanin, przywiózł orzechy
włoskie z Rzymu. Początkowo uprawiane były jedynie na ziemi sandomierskiej (i
zwane przez miejscową ludność jackami), ale z czasem rozprzestrzeniły się na
całe terytorium kraju. A obecnie są znane, lubiane i uprawione niemal na całym
świecie. Skoro tak i skoro jesień za oknem, proponuję ciasto z jesiennym owocem
w roli głównej - tarta mocno orzechowa.
Składniki
Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
100g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczka
proszku do pieczenia
Nadzienie orzechowe:
50g masła
300ml śmietany kremówki 30%
130g cukru
50g mąki pszennej
3 jajka
200g posiekanych orzechów włoskich
50g płatków
migdałów
Dodatkowo:
50g płatków
migdałów
Wykonanie
Z podanych składników
zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem i
podsypaną mąką formę do tarty (o średnicy 25cm). Ciasto ponakłuwać widelcem.
Wstawić formę z ciastem na godzinę do lodówki.
Międzyczasie przygotować
nadzienie. Masło roztopić w garnku. Dodać śmietanę kremówkę, mąkę oraz cukier i
energicznie rozmieszać. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa
zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
Do ciepłej
(ale nie gorącej!) masy dodawać po jednym jajku i mieszać za pomocą miksera do
powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na końcu dodać posiekane orzechy
włoskie i płatki migdałów. Wymieszać i wyłożyć orzechową masę na kruche ciasto.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec w
piekarniku nagrzanym do 180oC przez 45 minut.
Tarta
orzechowo-migdałowa gotowa!
Smacznego
życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz