sobota, 21 listopada 2015

Tarta Orzechowo-Migdałowa

Orzechy włoskie to chrupkie, smaczne owoce jesieni, które przez jednych są wielce cenione a przez innych pieczołowicie unikane. Dlaczego? Orzechy włoskie to przede wszystkim bogate źródło minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, które są kluczowymi elementami dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale także kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że 100 gramów orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na miedź w 150% a na mangan w 180%, przez co wspomagają one pracę mózgu, redukują stres oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Ale niestety orzechy włoskie są jednym z najbardziej kalorycznych produktów spożywczych. Te same 100 gramów orzechów włoskich to aż 654 kalorie!!! Orzechy włoskie są znane od dawna. Biblia wspomina, że sam król Salomon zajmował się ich uprawą. Cenione były też w starożytnym Rzymie i Grecji. W średniowieczu były uprawiane przez mnichów. Jak dotarły do Polski? Według legendy, w XII wieku święty Jacek, dominikanin, przywiózł orzechy włoskie z Rzymu. Początkowo uprawiane były jedynie na ziemi sandomierskiej (i zwane przez miejscową ludność jackami), ale z czasem rozprzestrzeniły się na całe terytorium kraju. A obecnie są znane, lubiane i uprawione niemal na całym świecie. Skoro tak i skoro jesień za oknem, proponuję ciasto z jesiennym owocem w roli głównej - tarta mocno orzechowa.


Składniki

Ciasto kruche:

200g mąki pszennej
40g cukru pudru
100g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie orzechowe:

50g masła
300ml śmietany kremówki 30%
130g cukru
50g mąki pszennej
3 jajka
200g posiekanych orzechów włoskich
50g płatków migdałów

Dodatkowo:

50g płatków migdałów

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem i podsypaną mąką formę do tarty (o średnicy 25cm). Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić formę z ciastem na godzinę do lodówki.
Międzyczasie przygotować nadzienie. Masło roztopić w garnku. Dodać śmietanę kremówkę, mąkę oraz cukier i energicznie rozmieszać. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
Do ciepłej (ale nie gorącej!) masy dodawać po jednym jajku i mieszać za pomocą miksera do powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na końcu dodać posiekane orzechy włoskie i płatki migdałów. Wymieszać i wyłożyć orzechową masę na kruche ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 45 minut.

Tarta orzechowo-migdałowa gotowa!
Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz