środa, 20 lipca 2016

Tort śmietankowo-malinowy


Delikatny i bardzo lekki tort bazujący na mięciutkich biszkoptach przełożonych puszystym kremem Mascarpone z dodatkiem musu malinowego. Jest genialnym połączeniem smaków słodkiego i kwaśnego, idealny na letnie dni. Dodatkowym atutem tortu jest jego kolorystyka, która sprawia, że tort jest nie tylko pyszny, ale i przeuroczy.

Składniki

Biszkopt jasny:

4 jajek
160g drobnego cukru kryształu
110g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
(tortownica 24 cm średnicy)

Biszkopt różowy:

3 jajek
120g drobnego cukru kryształu
80g mąki pszennej
½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki różowego/czerwonego barwnika spożywczego
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
(tortownica 24 cm średnicy)

Krem Mascarpone:

750g serka Mascarpone
250g cukru pudru
500mL śmietany kremówki 30%
Mus malinowy:
350g mrożonych malin
2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

świeże maliny i wiórka koksowe do dekoracji

Wykonanie

Biszkopty.
Z podanych składników upiec jasny biszkopt. Po upieczeniu, biszkopt wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięciu. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Z podanych składników upiec różowy biszkopt. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (barwnik spożywczy należy dodać wraz z mąką i proszkiem do pieczenia). Po ostudzeniu, z góry biszkoptu ściąć kilkumilimetrową warstwę, którą następnie drobno pokruszyć – różowe okruchy posłużą do dekoracji tortu.
Dokładne wskazówki jak upiec biszkopt znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „biszkopt klasyczny”.
Mus malinowy.
Maliny rozmrozić i wraz z sokiem przełożyć do garnka. Dodać cukier i zagotować. Odlać dwie łyżki gorącego soku. Do soku dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Sok z żelatyną dodać do malin i gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców. Gotowy mus ostudzić.
Krem Mascarpone.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać zmiksowany z cukrem serek Mascarpone i wymieszać na niskich obrotach miksera (pamiętaj, aby całość miksować nie dłużej niż do połączenia składników, bo przy zbyt długim ubijaniu śmietana może się zwarzyć).
Krem Mascarpone podzielić na 3 równe części.

Złożenie tortu:
- na pierwszym blacie jasnego biszkoptu rozsmarować połowę musu malinowego
- na biszkopt wysmarowany musem malinowym wyłożyć pierwszą część kremu Mascarpone
- na krem położyć różowy biszkopt
- na różowy biszkopt wyłożyć drugą część kremu Mascarpone
- na drugim blacie jasnego biszkoptu rozsmarować drugą połowę musu malinowego
- jasny biszkopt położyć na wierzch tortu tak, aby rozsmarowany mus malinowy stykał się z kremem Mascarpone
- trzecią częścią kremu Mascarpone wysmarować wierzch i boki tortu
- boki tortu obsypać różowymi okruchami biszkoptu zmieszanymi z wiórkami kokosowymi
- wierzch tortu obsypać wiórkami kokosowymi
- na wierzchu toru poukładać świeże maliny.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Gotowe! Palce lizać!!!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz