Delikatny i bardzo lekki tort bazujący na mięciutkich
biszkoptach przełożonych puszystym kremem Mascarpone z dodatkiem musu
malinowego. Jest genialnym połączeniem smaków słodkiego i kwaśnego, idealny na
letnie dni. Dodatkowym atutem tortu jest jego kolorystyka, która sprawia, że
tort jest nie tylko pyszny, ale i przeuroczy.
Składniki
Biszkopt jasny:
4 jajek
160g drobnego cukru kryształu
110g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
(tortownica 24 cm średnicy)
Biszkopt różowy:
3 jajek
120g drobnego cukru kryształu
80g mąki pszennej
½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki różowego/czerwonego barwnika spożywczego
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
(tortownica 24 cm średnicy)
Krem Mascarpone:
750g serka Mascarpone
250g cukru pudru
500mL śmietany kremówki 30%
Mus malinowy:
350g mrożonych malin
2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
świeże maliny i wiórka koksowe do
dekoracji
Wykonanie
Biszkopty.
Z podanych składników upiec jasny
biszkopt. Po upieczeniu, biszkopt wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięciu.
Zimny biszkopt przekroić na pół.
Z podanych składników upiec różowy
biszkopt. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
(barwnik spożywczy należy dodać wraz z mąką i proszkiem do pieczenia). Po
ostudzeniu, z góry biszkoptu ściąć kilkumilimetrową warstwę, którą następnie
drobno pokruszyć – różowe okruchy posłużą do dekoracji tortu.
Dokładne wskazówki jak upiec biszkopt
znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „biszkopt klasyczny”.
Mus malinowy.
Maliny rozmrozić i wraz z sokiem przełożyć
do garnka. Dodać cukier i zagotować. Odlać dwie łyżki gorącego soku. Do soku
dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Sok z żelatyną dodać do malin i gotować
na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców. Gotowy mus ostudzić.
Krem Mascarpone.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubić na
sztywno. Do ubitej śmietany dodać zmiksowany z cukrem serek Mascarpone i
wymieszać na niskich obrotach miksera (pamiętaj, aby całość miksować nie dłużej
niż do połączenia składników, bo przy zbyt długim ubijaniu śmietana może się
zwarzyć).
Krem Mascarpone podzielić na 3 równe
części.
Złożenie tortu:
- na pierwszym blacie jasnego biszkoptu
rozsmarować połowę musu malinowego
- na biszkopt wysmarowany musem malinowym
wyłożyć pierwszą część kremu Mascarpone
- na krem położyć różowy biszkopt
- na różowy biszkopt wyłożyć drugą część
kremu Mascarpone
- na drugim blacie jasnego biszkoptu
rozsmarować drugą połowę musu malinowego
- jasny biszkopt położyć na wierzch tortu
tak, aby rozsmarowany mus malinowy stykał się z kremem Mascarpone
- trzecią częścią kremu Mascarpone
wysmarować wierzch i boki tortu
- boki tortu obsypać różowymi okruchami
biszkoptu zmieszanymi z wiórkami kokosowymi
- wierzch tortu obsypać wiórkami
kokosowymi
- na wierzchu toru poukładać świeże maliny.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin
(najlepiej na całą noc).
Gotowe! Palce lizać!!!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz