Serniki to bardzo popularne, a co
istotniejsze, bardzo lubiane ciasta w Polsce, ale nie tylko. Są równie mocno
cenione w całej Europie oraz Ameryce Północnej. Serniki wypiekane są z różnych rodzajów
serów, począwszy od kremowych serków typu Philadelphia, poprzez włoskie
Mascarpone i Ricotta, a kończąc na twarogach. Równie różnorodne są techniki
przygotowywania serników. Serniki pieczone to oczywiście klasyki, ale ciekawą
propozycją są serniki na zimno. Jak nazwa wskazuje, sernik taki nie wymaga
pieczenia –masa serowa jest schładzana w lodówce. Najczęściej podawany w towarzystwie
owoców i galaretki. Orzeźwiający, lekki i nie za słodki sernik na zimno to
wręcz idealny deser na upalne, wakacyjne dni!
Składniki
Biszkoptowy spód:
2 jajka
80g drobnego cukru kryształu
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
55g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
750g sera białego
180g cukru pudru
250mL śmietany kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny (20g)
120mL wrzącej wody
Dodatkowo:
500g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie
Biszkoptowy spód.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek
dodać szczyptę soli i łyżkę zimnej wody. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i
ponownie ubić na sztywną pianę. Kolejno dodać żółtka i ubijać do dokładnego
połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i
delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i
podsypaną bułką tartą tortownicę (24 cm średnicy). Biszkopt piec w temperaturze
180oC przez 15 minut (pamiętaj, aby wstawić biszkopt to nagrzanego
piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt pozostawić w
tortownicy (nie odkrawać boków biszkoptu od ściany tortownicy!). Ostudzić.
Masa serowa.
Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Ser biały zmielić trzykrotnie. Dodać cukier puder i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą
śmietanę dodawać porcjami do sera i miksować na niskich obrotach miksera. Na
koniec wlać przestudzoną żelatynę i wymieszać mikserem ponownie na niskich
obrotach (żelatyna powinna być letnia, nie gorąca, bo ser może się „rozpuścić”
i nie zimna, bo mogą zrobić się „kluski”).
Masę serową wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w gorącej
wodzie.
Na masę serową poukładać (umyte)
truskawki. Truskawki zalać tężącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki na kilkanaście
godzin, a najlepiej na całą noc.
Gotowe!!!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz