Ricotta to puszysty i bardzo miękki ser
przypominający nieco twaróg. Powstaje z serwatki po powtórnym gotowaniu, jest
serem niedojrzewającym i niesolonym, wytwarzanym z mleka koziego, krowiego lub
owczego. Ricotta to wynalazek włoski, spożywany zarówno na świeżo jak i jako
składnik wielu potraw, w tym ciast i deserów oraz farszów do rozmaitych makaronów
i tart. Ricotta zawiera około 20% tłuszczu a 100 g sera dostarcza 174 kalorii.
Jest bogatych źródłem wapnia. Popularne w całej Europie serniki, włosi przygotowują
właśnie z sera Ricotty, często z dodatkiem sera Mascarpone. Włoski sernik jest
syty i wilgotny a przy tym bardzo delikatny i aromatyczny, po prostu palce
lizać!
Składniki
Spód:
250g ciasteczek zbożowych
100g masła
Ser:
500g sera Ricotta
250g sera Mascarpone
220g cukru pudru
3 jajka
25g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki)
100g mielonych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
laska wanilii
Dodatkowo:
płatki migdałów
Wykonanie
Ciasteczka zbożowe skruszyć na piasek.
Dodać roztopione i nieco przestudzone masło. Dokładnie wymieszać. Masę
ciasteczkową wyłożyć na tortownicę (23-24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Dokładnie wyrównać i wstawić do lodówki.
Ser Ricotta i ser Mascarpone wrzucić do
miski. Dodać cukier puder i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym
jajku i miksować na średnich obrotach miksera. Następnie dodać mąkę
ziemniaczaną oraz zmielone migdały i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać
otartą skórkę z cytryny oraz miąższ z laski wanilii i delikatnie zmiksować.
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i
wyrównać. Wierch posypać płatkami migdałów.
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180oC
przez 45-50 minut.
Po upieczeniu sernik studzić powoli –
najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, później na blacie a dopiero całkowicie
wystudzony wstawić do lodówki.
Gotowe!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz