niedziela, 7 sierpnia 2016

Ciasto ucierane z nektarynkami

Przez długi czas uważano, że nektarynka to skrzyżowanie brzoskwini ze śliwką, jednakże badania genetyczne ostatecznie dowiodły, że gładka skórka nektarynki jest wynikiem mutacji polegającej na ujawnieniu się genu recesywnego a sama nektarynka to bliska siostra brzoskwini. Nektarynki pochodzą z Chin a ich uprawa jest bardzo trudna. Owoce te wymagają szczególnych warunków atmosferycznych, dlatego obecne uprawiane są na południu Europy (Hiszpania, Grecja, Włochy), w Kalifornii, południowej Afrycie i Chile. Nektarynki są słodkie, bardzo soczyste a przy tym niskokaloryczne.  Po za tym są bogatym źródłem witamin takich jak: A, C, E, B3, B5 oraz minerałów: potasu, fosforu i miedzi. Nektarynki świetnie smakują jedzone na surowo, ale są także doskonałym dodatkiem do ciast i rozmaitych deserów.

Składniki

500g nektarynek (4-5 sztuk)
100g masła
2 jajka
110g drobnego cukru kryształu
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kwaśniej śmietany
160g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
cukier puder do dekoracji

Wykonanie

Nektarynki poprzekrawać na połówki, usunąć pestki i obrać ze skórki.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na gładką, puszysta masę. Dodać śmietanę i zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać na niskich obronach miksera.
Połowę powstałego ciasta wylać na wąską blaszkę (28x8 cm) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą.
Po pozostałej części ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na ciast jasne (najlepiej przez środek ciasta jasnego).
Na wierzchu poukładać nektarynki pokrojone w połówki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180oC i piec przez 40 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Gotowe!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz