Przez długi czas uważano, że nektarynka to
skrzyżowanie brzoskwini ze śliwką, jednakże badania genetyczne ostatecznie dowiodły,
że gładka skórka nektarynki jest wynikiem mutacji polegającej na ujawnieniu się
genu recesywnego a sama nektarynka to bliska siostra brzoskwini. Nektarynki
pochodzą z Chin a ich uprawa jest bardzo trudna. Owoce te wymagają szczególnych
warunków atmosferycznych, dlatego obecne uprawiane są na południu Europy (Hiszpania,
Grecja, Włochy), w Kalifornii, południowej Afrycie i Chile. Nektarynki są słodkie,
bardzo soczyste a przy tym niskokaloryczne. Po za tym są bogatym źródłem witamin takich
jak: A, C, E, B3, B5 oraz minerałów: potasu, fosforu i
miedzi. Nektarynki świetnie smakują jedzone na surowo, ale są także doskonałym
dodatkiem do ciast i rozmaitych deserów.
Składniki
500g nektarynek (4-5 sztuk)
100g masła
2 jajka
110g drobnego cukru kryształu
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kwaśniej śmietany
160g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
cukier puder do dekoracji
Wykonanie
Nektarynki poprzekrawać na połówki, usunąć
pestki i obrać ze skórki.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i
jajkami na gładką, puszysta masę. Dodać śmietanę i zmiksować. Dodać mąkę,
proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać na niskich obronach
miksera.
Połowę powstałego ciasta wylać na wąską
blaszkę (28x8 cm) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą.
Po pozostałej części ciasta dodać kakao i
wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na ciast jasne (najlepiej przez środek ciasta
jasnego).
Na wierzchu poukładać nektarynki pokrojone
w połówki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na
180oC i piec przez 40 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem
pudrem.
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz