czwartek, 11 sierpnia 2016

Muffinki migdałowe z dżemem

Składniki

Ciasto:

200g mąki pszennej
100g drobnego cukru do wypieków
15g cukru migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczneia
125mL mleka
65mL oleju roślinnego
1 jajko

Kruszonka:

30g masła
30g mąki pszennej
25g mielonych migdałów
15g drobnego cukru do wypieków
10g cukru migdałowego

Dodatkowo:

Dżem truskawkowy

Wykonanie

Kruszkonka.
Masło pokroić na drobne kawałki i wrzucić do miski. Dodać resztę składników i zagnieśc kruszonkę. Kruszonkę wstawić do zamrażalinka na czas przygotowywania ciasta, aby się schłodziła.

Ciasto.
Suche składniki ciasta (mąka, cukier, cukier migdałowy i proszek do pieczenia) przesiać do miski i wymieszać.
Mokre składniki (mleko, olej i jajko) rozmieszać w drugiej misce.
Do składników mokrych dodać składniki suche i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy.

W formie na muffinki umieścić papierowe papilotki (podane propocje wystarczają na 8 muffinek). Papilotki wypełnić ciastem do połowy ich wysokości. Na ciasto położyć łyżeczkę dżemu truskwakowego. Kles dżemu przykryć ciastem (ciasto powino cięgać do mniej więcej ¾ wysokości papilotek).

Wierzch obficie posypać kruszonką schłodzoną w zamrażalinku.

Muffinki piec w piekarniku nagrzanym na 180oC przez 25 minut (pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).

Po upieczeniu muffinki ostudzić i zajadać!

Gotowe!
Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz