Składniki
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g drobnego cukru do
wypieków
15g cukru migdałowego
1 łyżeczka proszku do
pieczneia
125mL mleka
65mL oleju roślinnego
1 jajko
Kruszonka:
30g masła
30g mąki pszennej
25g mielonych migdałów
15g drobnego cukru do wypieków
10g cukru migdałowego
Dodatkowo:
Dżem truskawkowy
Wykonanie
Kruszkonka.
Masło pokroić na drobne kawałki i wrzucić do miski. Dodać resztę składników
i zagnieśc kruszonkę. Kruszonkę wstawić do zamrażalinka na czas przygotowywania
ciasta, aby się schłodziła.
Ciasto.
Suche składniki ciasta
(mąka, cukier, cukier migdałowy i proszek do pieczenia) przesiać do miski i
wymieszać.
Mokre składniki (mleko, olej i jajko) rozmieszać w drugiej misce.
Do składników mokrych dodać składniki suche i dokładnie wymieszać do
powstania jednolitej masy.
W formie na muffinki umieścić papierowe papilotki (podane propocje
wystarczają na 8 muffinek). Papilotki wypełnić ciastem do połowy ich wysokości.
Na ciasto położyć łyżeczkę dżemu truskwakowego. Kles dżemu przykryć ciastem
(ciasto powino cięgać do mniej więcej ¾ wysokości papilotek).
Wierzch obficie posypać kruszonką schłodzoną w zamrażalinku.
Muffinki piec w piekarniku nagrzanym na 180oC przez 25 minut
(pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić i zajadać!
Gotowe!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz