Czekoladowo-śmietankowy tort o pięknym
wyglądzie i bardzo lekkiej konsystencji. Kakaowe biszkopty świetnie komponują
się z delikatną masą śmietankową o waniliowym aromacie i polewą czekoladową. Tort
nie zapycha i nie jest przesadnie słodki a i jego wykonanie jest stosunkowo
proste. Tort Pingui przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom czekolady.
Składniki
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
160g cukru
130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g kakao
3 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
Masa śmietankowa:
500mL śmietany kremówki 30%
250g serka Mascarpone
100g cukru pudru
30g cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Polewa czekoladowa:
200g czekolady deserowej (gorzkiej)
50g masła
3 łyżki śmietany kremówki 30%
Wykonanie
Biszkopt kakaowy.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek
dodać łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i
ponownie ubić na sztywno. Kolejno dodać żółtka, ubić, dodać olej i ubijać do dokładnego
połączenia się składników. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao
i delikatnie wymieszać.
Biszkopt wyłożyć na tortownicę (24 cm
średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w
temperaturze 180oC przez 30 minut (pamiętaj, aby wstawić biszkopta
do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i
przekroić na pół, aby otrzymać dwa blaty biszkoptowe.
Masa śmietankowa.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem
i cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić. Następnie stopniowo do śmietany
dodawać serek zmiksowany z cukrem i mieszać na niskich obrotach miksera. Na
koniec dodać żelatynę (letnią) i wymieszać. Pamiętaj, aby całość miksować nie
dłużej niż do połączenia się składników, bo przy zbyt długim ubijaniu śmietana
może się zwarzyć.
Polewa czekoladowa.
Czekoladę wraz z masłem i śmietaną
kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej.
Złożenie tortu:
- pierwszy blat biszkoptu kakaowego
- na biszkopt wyłożyć połowę masy śmietankową
- na masę wylać warstwę polewy
czekoladowej (około 1/3 polewy), po czym całość wstawić do lodówki do
zastygnięcia czekolady
- na zastygniętą czekoladę wyłożyć drugą
połowę masy śmietankowej
- na masę położyć drugi blat biszkoptu
kakaowego
- wierzch i boki tortu oblać polewą
czekoladową.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin a
najlepiej na całą noc, aby masa stężała.
Tort Pingui gotowy!
Smacznego życzę!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz