niedziela, 21 sierpnia 2016

Tort Pingui

Czekoladowo-śmietankowy tort o pięknym wyglądzie i bardzo lekkiej konsystencji. Kakaowe biszkopty świetnie komponują się z delikatną masą śmietankową o waniliowym aromacie i polewą czekoladową. Tort nie zapycha i nie jest przesadnie słodki a i jego wykonanie jest stosunkowo proste. Tort Pingui przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom czekolady.

Składniki

Biszkopt kakaowy:

5 jajek
160g cukru
130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g kakao
3 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody

Masa śmietankowa:

500mL śmietany kremówki 30%
250g serka Mascarpone
100g cukru pudru
30g cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny

Polewa czekoladowa:

200g czekolady deserowej (gorzkiej)
50g masła
3 łyżki śmietany kremówki 30%

Wykonanie

Biszkopt kakaowy.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Kolejno dodać żółtka, ubić, dodać olej i ubijać do dokładnego połączenia się składników. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.
Biszkopt wyłożyć na tortownicę (24 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w temperaturze 180oC przez 30 minut (pamiętaj, aby wstawić biszkopta do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na pół, aby otrzymać dwa blaty biszkoptowe.
Masa śmietankowa.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić. Następnie stopniowo do śmietany dodawać serek zmiksowany z cukrem i mieszać na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać żelatynę (letnią) i wymieszać. Pamiętaj, aby całość miksować nie dłużej niż do połączenia się składników, bo przy zbyt długim ubijaniu śmietana może się zwarzyć.
Polewa czekoladowa.
Czekoladę wraz z masłem i śmietaną kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej.
Złożenie tortu:
- pierwszy blat biszkoptu kakaowego
- na biszkopt wyłożyć połowę masy śmietankową
- na masę wylać warstwę polewy czekoladowej (około 1/3 polewy), po czym całość wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady
- na zastygniętą czekoladę wyłożyć drugą połowę masy śmietankowej
- na masę położyć drugi blat biszkoptu kakaowego
- wierzch i boki tortu oblać polewą czekoladową.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby masa stężała.
Tort Pingui gotowy!

Smacznego życzę!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz