środa, 24 sierpnia 2016

Sernik chałwowy

Chałwa to jeden z najstarszych wyrobów cukierniczych świata pochodzący z Iranu. Do Europy przywędrowała jednakże z Indii poprzez bliski wschód a kolejno Turcję i Grecję wieki temu. Pierwotnym komponentem chałwy jest maiazga z nasion sezamu w połączeniu z masą karmelową. Wraz z rozprzestrzenieniem się chałwy po świecie, powastły jej liczne odmiany i tak chałwę w formie pierwotnej z sezamu wytwarza się w Turcji, Iranie i krajach śródziemnomorskich. W Rosji, na przykład, do produkcji tego smakołyku używa się słonecznika, orzechów a nawet maku. Podobnie na Ukrainie. Ciekawą odmianą chałwy jest chałwa indyjska robiona z tartej marchwi i chałwa pochodząca z południowej Azji, która zawiera dodatek kaszy manny. Chawła jest bardzo kaloryczna, w 100 gramach chałwy znajduje się od 500 do 700 kalorii. Ale bynajmniej nie są to same „puste kalorie”. Chałwa zawiera duże ilości wiatmin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak A, D, E i K a także szereg minerałów jak: magnez, potas, wapń, żelazo i cynk. Ponadto chałwa jest źródłem kwasu linolowego, pochodzącego z nasion sezamu, który zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Ciekawą niespodzianką będzie, że chałwa świetnie komponuje się z nabiałem, typu kremowe serki i różnego rodzaju twarogi. Sprawdźcie sami, sernik chałowy to prawdziwy hit, delikatny o jedwabiście gładkiej konsystencji i nieziemsko pyszny!

Składniki

Ciasteczkowy spód:

180g ciasteczek zbożowych
65g masła

Masa serowa:

500g sera białego dwukrotnie zmielonego
500g serka Mascarpone
190g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
100mL śmietany kremówki 30%
40g mąki ziemniaczanej
150g chałwy waniliowej

Polewa chałwowa:

100g chałwy waniliowej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100mL śmietany kremówki 30%

Wykonanie

Ciasteczkowy spód.
Ciasteczka zbożowe rozgnieść na pył. Dodać roztopione, nieco przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Ciasteczka z masłem wyłożyć na tortownicę (24 cm średnicy) wyłożoną papierem do pieczenia. Starannie wyrównać wierch i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa.
Biały ser dwukrotnie zmielony zmiksować z serkiem Mascarpone, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Ostrożnie wmiskować jajka, dodając po jednym do masy serowej. Wlać śmietanę kremówkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać rozdrobioną widelcem chałwę waniliową i miksować do dokładnego połączenia się składników.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik piec w temperaturze 170oC przez godzinę (pamiętaj, aby wstawić sernik do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu sernik studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a dopiero później na blacie.
Polewa chałwowa.
Do małego garnka wrzucić rozdrobioną chałwę, kawę i wlać śmietanę kremówkę. Całość gotować na wolnym ogniu najpierw do rozpuszczenia się chałwy a potem aż masa nieco zgęstnieje (pamiętaj, o ciągłym mieszaniu masy, aby się nie przypaliła). Masę nieco ostudzić. Letnią masę wylać na wystudzony sernik. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Gotowe! Palce lizać!!!

Życzę smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz