Chałwa to jeden z najstarszych wyrobów
cukierniczych świata pochodzący z Iranu. Do Europy przywędrowała jednakże z
Indii poprzez bliski wschód a kolejno Turcję i Grecję wieki temu. Pierwotnym
komponentem chałwy jest maiazga z nasion sezamu w połączeniu z masą karmelową.
Wraz z rozprzestrzenieniem się chałwy po świecie, powastły jej liczne odmiany i
tak chałwę w formie pierwotnej z sezamu wytwarza się w Turcji, Iranie i krajach
śródziemnomorskich. W Rosji, na przykład, do produkcji tego smakołyku używa się
słonecznika, orzechów a nawet maku. Podobnie na Ukrainie. Ciekawą odmianą
chałwy jest chałwa indyjska robiona z tartej marchwi i chałwa pochodząca z
południowej Azji, która zawiera dodatek kaszy manny. Chawła jest bardzo
kaloryczna, w 100 gramach chałwy znajduje się od 500 do 700 kalorii. Ale
bynajmniej nie są to same „puste kalorie”. Chałwa zawiera duże ilości wiatmin
rozpuszczalnych w tłuszczach, jak A, D, E i K a także szereg minerałów jak:
magnez, potas, wapń, żelazo i cynk. Ponadto chałwa jest źródłem kwasu
linolowego, pochodzącego z nasion sezamu, który zmniejsza ryzyko chorób serca i
układu krążenia. Ciekawą niespodzianką będzie, że chałwa świetnie komponuje się
z nabiałem, typu kremowe serki i różnego rodzaju twarogi. Sprawdźcie sami,
sernik chałowy to prawdziwy hit, delikatny o jedwabiście gładkiej konsystencji
i nieziemsko pyszny!
Składniki
Ciasteczkowy spód:
180g ciasteczek zbożowych
65g masła
Masa serowa:
500g sera białego
dwukrotnie zmielonego
500g serka Mascarpone
190g cukru pudru
opakowanie cukru
waniliowego
4 jajka
100mL śmietany kremówki 30%
40g mąki ziemniaczanej
150g chałwy waniliowej
Polewa chałwowa:
100g chałwy waniliowej
1 łyżeczka kawy
rozpuszczalnej
100mL śmietany kremówki 30%
Wykonanie
Ciasteczkowy spód.
Ciasteczka zbożowe rozgnieść na pył. Dodać
roztopione, nieco przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Ciasteczka z masłem
wyłożyć na tortownicę (24 cm średnicy) wyłożoną papierem do pieczenia.
Starannie wyrównać wierch i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy
serowej.
Masa serowa.
Biały ser dwukrotnie zmielony zmiksować z serkiem
Mascarpone, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Ostrożnie
wmiskować jajka, dodając po jednym do masy serowej. Wlać śmietanę kremówkę i
ponownie zmiksować. Na koniec dodać rozdrobioną widelcem chałwę waniliową i miksować
do dokładnego połączenia się składników.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Sernik piec w temperaturze 170oC przez godzinę (pamiętaj, aby
wstawić sernik do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu sernik studzić najpierw
w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a dopiero później na blacie.
Polewa chałwowa.
Do małego garnka wrzucić rozdrobioną
chałwę, kawę i wlać śmietanę kremówkę. Całość gotować na wolnym ogniu najpierw
do rozpuszczenia się chałwy a potem aż masa nieco zgęstnieje (pamiętaj, o ciągłym
mieszaniu masy, aby się nie przypaliła). Masę nieco ostudzić. Letnią masę wylać
na wystudzony sernik. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Gotowe! Palce lizać!!!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz