wtorek, 20 października 2015

Szarlotka Królewska

Szarlotka to proste ciasto, które jest znane wszystkim łasuchom, i tym mniejszym i tym większym. Ale smak idealnej szarlotki jest kwestią silnie indywidualną. Dlaczego? A dlatego, że został on wyryty w naszych kubkach smakowych już w dzieciństwie. Ten popularny, rodzinny smakołyk z najdostępniejszych w Polsce owoców, choć tak mocno zakorzeniony w naszej tradycyjnej kuchni, niestety nie jest wymysłem polskiej gastronomii. Mimo, że geneza szarlotki jest zagadkowa i zawiła, to wynalazek w postaci kruchego ciasta i jabłek najczęściej jest przypisywany francuskiemu szefowi kuchni i cukiernikowi Marie-Antoine'owi Carême’owi. Został stworzony dla cara Aleksandra I a nazwany na cześć jego szwagierki Charlotty Pruskiej. Prawdziwą furorę szarlotka zaczęła robić w XVI wieku, zyskując rozmaite modyfikacje i popularność w Anglii i Szwecji, aż w końcu dotarła do Ameryki Północnej. A tak naprawdę, ciasta jabłkowe powstawały wszędzie tam, gdzie rosły jabłka. Poniżej przepis na moją szarlotkę. Szarlotkę, której smak pamiętają moje kubki smakowe!


Składniki

Ciasto kruche:

3 szklanki mąki
¾ szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
4 żółtka
kostka masła
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśniej śmietany

Masa jabłkowa:

1,5 - 2 kg świeżych jabłek (można zastąpić jabłkami prażonymi bądź smażonymi ze słoika)
cukier do smaku (około 3 - 4 łyżek)
2 łyżki bułki tartej
1 - 2 łyżeczki cynamonu (wedle uznania)
2 łyżki soku z cytryny

Piana:

4 - 5 białek
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
¾ szklanki cukru
1 duży kisiel czerwony (malinowy, truskawkowy lub wiśniowy)

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, następnie je rozwałkować i wyłożyć na blachę (30x30cm). Wstawić na godzinę do lodówki. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, instrukcje znajdziesz w zakładce "podstawy pieczenia" przepis na "kruche ciasto".
Podpiec kruche ciasto w 180oC przez 20 minut (pamiętaj aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika). Międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kolejno, starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, bułką tartą i cynamonem. Tak przygotowaną masę jabłkową wyłożyć na podpieczone kruche ciasto i piec w 180oC 20-25 minut.
Białka ubić na sztywno z łyżką zimnej wody i szczypty soli. Dodać cukier i ubijać nadal aż piana będzie sztywna a cukier się rozpuści. Na koniec dodać kisiel i miksować do całkowitego połączenia się składników.
Różową pianę wyłożyć na masę jabłkową i piec jeszcze 15 minut w nieco niższej temperaturze (160oC).

Szarlotka królewska gotowa!

Życzę smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz