czwartek, 22 października 2015

Masa budyniowa

Masa budyniowa to najpopularniejsza masa do ciast, tortów i rozmaitych deserów. Jej podstawą jest krem budyniowy, z którym następnie uciera się masło. Do masy budyniowej można dorzucić szereg dodatkowych składników, aby otrzymać jej różne warianty smakowe.

Składniki:

3 szklanki mleka
opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka masła

Wykonanie:

2 szklanki mleka wlać do garnka, dosypać cukier i cukier waniliowy. Zagotować.
W międzyczasie w 1 szklance zimnego mleka rozmieszać: budyń, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera, aby dokładnie połączyć składniki i rozbić grudki mąki. Tak zaprawione budyniem i mąką zimne mleko wlewany do gotującego się mleka z cukrem. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiego, jasno żółtego kremu (do mieszania najlepiej użyć trzepaczki kuchennej). Krem pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Masło ucieramy z zimnym kremem, dodając do masła po łyżce kremu (nie całość na raz!).
Masa budyniowa powinna mieć gładką i puszystą konsystencję. Na tym etapie można dorzucić dodatkowe składniki jak: kakao, wiórka kokosowe czy owoce w zależności od potrzeby.
Tak przygotowaną masę budyniową można wykorzystać do różnego rodzaju ciast i deserów a także do przekładnia tortów.

Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz