Masa
budyniowa to najpopularniejsza masa do ciast, tortów i rozmaitych deserów. Jej
podstawą jest krem budyniowy, z którym następnie uciera się masło. Do masy
budyniowej można dorzucić szereg dodatkowych składników, aby otrzymać jej różne
warianty smakowe.
Składniki:
3 szklanki mleka
opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka masła
Wykonanie:
2 szklanki
mleka wlać do garnka, dosypać cukier i cukier waniliowy. Zagotować.
W międzyczasie
w 1 szklance zimnego mleka rozmieszać: budyń, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i
żółtka. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera, aby dokładnie połączyć składniki
i rozbić grudki mąki. Tak zaprawione budyniem i mąką zimne mleko wlewany do
gotującego się mleka z cukrem. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiego,
jasno żółtego kremu (do mieszania najlepiej użyć trzepaczki kuchennej). Krem
pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Masło
ucieramy z zimnym kremem, dodając do masła po łyżce kremu (nie całość na raz!).
Masa
budyniowa powinna mieć gładką i puszystą konsystencję. Na tym etapie można
dorzucić dodatkowe składniki jak: kakao, wiórka kokosowe czy owoce w zależności
od potrzeby.
Tak
przygotowaną masę budyniową można wykorzystać do różnego rodzaju ciast i
deserów a także do przekładnia tortów.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz