Wiecie ile
jest odmian borówek? Około 450! Tak, 450, od malutkich krzewinek po duże
tropikalne drzewiaste formy i wszystkie wymagają lekkiej, kwaśniej ziemi. Dzikie
odmiany borówek rozprzestrzeniały się po całym świecie, ale odmiany
wielkoowocowe pochodzą wyłącznie z upraw.
Co ciekawe borówka stała się rośliną sadowniczą dopiero w latach 30-tych.
Jedną z najbardziej wartościowych odmian jest borówka amerykańska, krewna
leśnej jagody (borówki czarnej), której ojczyzną są Stany Zjednoczone. Więcej
niż 80% światowej plantacji borówki amerykańskiej znajduję się właśnie tam.
Borówki charakteryzują się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Duża
zawartości antocyjanin i garbników wspomaga leczenie schorzeń żołądkowo-jelitowych.
Antyoksydanty opóźniają proces starzenia i odgrywają niebagatelną rolę w
profilaktyce chorób nowotworowych a także marskości wątroby i tutaj należy
zaznaczyć, że jagody mają większy potencjał antyoksydacyjny niż borówki.
Ponadto borówki to bogate źródło witaminy C, obniżają poziom „złego”
cholesterolu a ekstrakty z jagód stosowane są w leczeniu schorzeń siatkówki
oka. I kolejna dobra wiadomość, borówki są niskokaloryczne a przy tym
stosunkowo słodkie. Pamiętać należy jednak, że borówki stanowią potencjalny
alergen. A teraz pora na ciasto, oczywiście z borówkami w roli głównej. Do
tortoletki, na którą przepis zamieszczam poniżej można użyć dowolnej odmiany
borówek, najlepiej tej ulubionej!
Składniki
Biszkopt klasyczny:
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka
zimnej wody
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka masła
Dodatkowo:
400g borówek (dowolna odmiana)
galaretka truskawkowa
200g truskawek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Z podanych składników (proporcja
na blachę o średnicy około 30 cm) upiec biszkopt. Jeśli nie wiesz jak to
zrobić, instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na
„biszkopt klasyczny”. Po upieczeniu, biszkopt zostawić w blaszce i nie odcinać
boków biszkopta od blaszki.
Ugotować krem na masę budyniową i
go ostudzić. Masło utrzeć z kremem, aby uzyskać gładką masę. Jeśli nie wiesz
jak to zrobić, dokładne instrukcję jak przygotować masę budyniową znajdziesz w
zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „masę budyniową”.
Galaretkę rozpuścić w 450 ml
gorącej wody.
Truskawki (jeśli zdecydowaliście
się je dodać) poprzekrawać na pół i poukładać na biszkopcie (nie za gęsto, aby
masa się przykleiła do biszkoptu). Na truskawki wyłożyć masę budyniową. Na masę
wysypać borówki (dokładnie umyte!) i lekko wcisnąć je w masę. Na wierch wylać
tężącą galaretkę truskawką.
Ciasto wstawić na kilka godzin
do lodówki, aby masa i galaretka stężały.
Tortoletka Borówkowa jest
gotowa! Pycha!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz