Składniki:
1½ szklanki
mąki pszennej
¼ szklanki
mąki ziemniaczanej
½ szklanki
cukru pudru
cukier
waniliowy
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
150g masła
2 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
3 łyżki
kakao
100g
orzechów laskowych
czekolada mleczna
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść
kruche ciasto. (Więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce
„podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”). Pod koniec wyrabiania dodać
kakao i drobno pokruszone orzechy laskowe (możesz je włożyć do woreczka i utłuc
tłuczkiem do mięsa). Wyrabiać jeszcze chwilę, aby składniki się dokładnie
połączyły.
Gotowe ciasto wstawić na 30
minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować
na grubość około 4-5 milimetrów i wykrawać ciasteczka. Do wykrawania ciasteczek
możesz użyć foremek o dowolnych kształtach.
Ciasteczka poukładać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępów między nimi,
gdyż ciasto nieco rośnie).
Piec 20 minut w 180oC
(pamiętaj, aby wstawić ciasteczka do nagrzanego piekarnika!).
Czekoladę mleczną rozpuścić w
gorącej kąpieli i udekorować nią ostudzone ciasteczka.
Pycha!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz