niedziela, 1 listopada 2015

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe


Składniki:

1½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
2 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
3 łyżki kakao
100g orzechów laskowych
czekolada mleczna

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. (Więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”). Pod koniec wyrabiania dodać kakao i drobno pokruszone orzechy laskowe (możesz je włożyć do woreczka i utłuc tłuczkiem do mięsa). Wyrabiać jeszcze chwilę, aby składniki się dokładnie połączyły.
Gotowe ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 milimetrów i wykrawać ciasteczka. Do wykrawania ciasteczek możesz użyć foremek o dowolnych kształtach.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępów między nimi, gdyż ciasto nieco rośnie).
Piec 20 minut w 180oC (pamiętaj, aby wstawić ciasteczka do nagrzanego piekarnika!).
Czekoladę mleczną rozpuścić w gorącej kąpieli i udekorować nią ostudzone ciasteczka.
Pycha!

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz