Metrowiec –
ciasto bardzo, bardzo długie i bardzo, bardzo… smaczne! Nazwa jest oczywista –
po naprzemiennym przełożeniu kromek ciemnego i jasnego ciasta delikatną masą otrzymuje
się naprawdę spory kawałek ciasta. Metrowiec to pierwsze ciasto jakie upiekłam
samodzielnie jeszcze jako nastolatka. Wyszło świetnie i tak bardzo wszystkim
posmakowało, że przez wiele lat było obowiązkowym ciastem na Boże Narodzenie i
Wielkanoc. Podejrzewam, że podobnie
działo się w wielu polskich domach – metrowca przygotowuje się z prostych
składników, które na co dzień mamy w kuchni. Obecnie to chyba nieco zapomniany
wypiek, sama nie piekłam go bardzo długo. Proponuję zatem powrót do prostoty,
do klasycznego połączenia ucieranego ciasta z masą budyniową. Lubimy takie
pyszne powroty, prawda?
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
8 jajek
150mL wody
150mL oleju roślinnego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3-4 krople
olejku migdałowego
Masa:
3 ½ szklanki mleka
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki kartoflanej
2 żółtka
kostka masła
Wykonanie
8 żółtka
utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać wodę, olej roślinny oraz olejek
migdałowy i ucierać nadal. Kolejno dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie
wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie do
połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać
kakao i wymieszać.
Oba ciasta
wylać do wąskich blaszek (10x35 cm) wysmarowanych masłem i podsypanych bułką
tartą. Piec w temperaturze 180oC przez 50 minut (pamiętaj, aby
wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i sprawdzić czy ciasto jest upieczone
za pomocą wykałaczki).
Po
upieczeniu, ciasta wyjąć z blaszek i pozostawić do ostygnięcia.
Ugotować krem. 3 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier
waniliowy. Zagotować.
½ szklanki
mleka wlać do małego garnuszka, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz
żółtka i dokładnie rozmieszać za pomocą miksera. Masę wlać do gotującego się
mleka z cukrem i ciągle mieszając gotować do uzyskania gładkiego kremu.
Masło utrzeć
z ostudzonym kremem.
Oba ciasta
pokroić na kromki o grubości około półtorej centymetrów.
Kromki
jasnego i ciemnego ciasta składamy naprzemiennie, sklejając je masą.
Ciasto
schłodzić w lodówce (kilka godzin), aby masa stężała.
Metrowca kroimy
pod skosem, tak aby w każdym kawałku znalazło się ciasto jasne i ciasto ciemne.
Smaczego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz