piątek, 18 grudnia 2015

Metrowiec

Metrowiec – ciasto bardzo, bardzo długie i bardzo, bardzo… smaczne! Nazwa jest oczywista – po naprzemiennym przełożeniu kromek ciemnego i jasnego ciasta delikatną masą otrzymuje się naprawdę spory kawałek ciasta. Metrowiec to pierwsze ciasto jakie upiekłam samodzielnie jeszcze jako nastolatka. Wyszło świetnie i tak bardzo wszystkim posmakowało, że przez wiele lat było obowiązkowym ciastem na Boże Narodzenie i Wielkanoc.  Podejrzewam, że podobnie działo się w wielu polskich domach – metrowca przygotowuje się z prostych składników, które na co dzień mamy w kuchni. Obecnie to chyba nieco zapomniany wypiek, sama nie piekłam go bardzo długo. Proponuję zatem powrót do prostoty, do klasycznego połączenia ucieranego ciasta z masą budyniową. Lubimy takie pyszne powroty, prawda?

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
8 jajek
150mL wody
150mL oleju roślinnego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3-4 krople olejku migdałowego

Masa:

3 ½ szklanki mleka
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki kartoflanej
2 żółtka
kostka masła

Wykonanie

8 żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać wodę, olej roślinny oraz olejek migdałowy i ucierać nadal. Kolejno dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Oba ciasta wylać do wąskich blaszek (10x35 cm) wysmarowanych masłem i podsypanych bułką tartą. Piec w temperaturze 180oC przez 50 minut (pamiętaj, aby wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą wykałaczki).
Po upieczeniu, ciasta wyjąć z blaszek i pozostawić do ostygnięcia.
Ugotować krem. 3 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować.
½ szklanki mleka wlać do małego garnuszka, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie rozmieszać za pomocą miksera. Masę wlać do gotującego się mleka z cukrem i ciągle mieszając gotować do uzyskania gładkiego kremu.
Masło utrzeć z ostudzonym kremem.
Oba ciasta pokroić na kromki o grubości około półtorej centymetrów.
Kromki jasnego i ciemnego ciasta składamy naprzemiennie, sklejając je masą.
Ciasto schłodzić w lodówce (kilka godzin), aby masa stężała.

Metrowca kroimy pod skosem, tak aby w każdym kawałku znalazło się ciasto jasne i ciasto ciemne.

Smaczego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz