Składniki
Ciasto na kruche babeczki:
400g mąki pszennej
80g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g masła
2 jajka
Krem:
3 ½ szklanki mleka
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki kartoflanej
2 żółtka
kostka masła
Dodatkowo:
świeże maliny
i borówki (lub inne ulubione owoce)
Wykonanie
Z podanych
składników zagnieść kruche ciasto. (Wskazówki jak prawidłowo zagnieść kruche
ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.)
Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto
rozwałkować na grubość około 4 mm. Powycinać (na przykład za pomocą szklanki) krążki
nieco większe niż foremki na babeczki. Foremki wysmarować masłem i delikatnie wcisnąć
do nich krążki ciasta. Palcami docisnąć ciasto do brzegów foremki. Drugą
foremką lekko ucisnąć ciasto, aby je ładnie uformować. Ciasto na dnie nakłuć
widelcem.
Babeczki piec
w temperaturze 180oC aż ładnie się zrumienią, czyli około 20 minut.
Pamiętaj, aby babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika!
Babeczki
wyciągnąć z foremek i pozostawić do ostudzenia.
Ugotować krem. Do garnka wlać 3 szklanki mleka, dodać cukier i cukier
waniliowy. Zagotować.
Do małego
garnuszka wlać ½ szklanki mleka, dodać mąkę pszenną, mąkę kartoflaną oraz
żółtka i dokładnie rozmieszać (najlepiej za pomocą miksera). Powstałą masę wlać
do gotującego się mleka z cukrem i gotować ciągle mieszając do uzyskania gładkiego
kremu. Krem ostudzić.
Masło utrzeć z
krem.
Masę włożyć
do szprycy lub rękawa cukierniczego. Babeczki wypełnić masą i udekorować
ulubionymi owocami.
Babeczki
gotowe! Palce lizać!
Smacznego
życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz