sobota, 12 grudnia 2015

Babeczki z kremem i owocami


Składniki

Ciasto na kruche babeczki:

400g mąki pszennej
80g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g masła
2 jajka

Krem:

3 ½ szklanki mleka
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki kartoflanej
2 żółtka
kostka masła

Dodatkowo:

świeże maliny i borówki (lub inne ulubione owoce)

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. (Wskazówki jak prawidłowo zagnieść kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.) Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm. Powycinać (na przykład za pomocą szklanki) krążki nieco większe niż foremki na babeczki. Foremki wysmarować masłem i delikatnie wcisnąć do nich krążki ciasta. Palcami docisnąć ciasto do brzegów foremki. Drugą foremką lekko ucisnąć ciasto, aby je ładnie uformować. Ciasto na dnie nakłuć widelcem.
Babeczki piec w temperaturze 180oC aż ładnie się zrumienią, czyli około 20 minut. Pamiętaj, aby babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika!
Babeczki wyciągnąć z foremek i pozostawić do ostudzenia.
Ugotować krem. Do garnka wlać 3 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować.
Do małego garnuszka wlać ½ szklanki mleka, dodać mąkę pszenną, mąkę kartoflaną oraz żółtka i dokładnie rozmieszać (najlepiej za pomocą miksera). Powstałą masę wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować ciągle mieszając do uzyskania gładkiego kremu. Krem ostudzić.
Masło utrzeć z krem.
Masę włożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Babeczki wypełnić masą i udekorować ulubionymi owocami.

Babeczki gotowe! Palce lizać!

Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz