Składniki
Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
100g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczka proszku do pieczenia
100g
mielonych orzechów włoskich
Dodatkowo:
Nutella (lub roztopiona czekolada mleczna)
płatki
migdałów
Wykonanie
Z podanych
składników (oprócz orzechów włoskich) zagnieść kruche ciasto. Dodać mielone
orzechy włoskie i wyrabiać ciasto jeszcze przez chwilę (aż do połączenia się
orzechów z ciastem). Ciasto wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Ciasto
rozwałkować na grubość 5-6 mm i wycinać okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka
piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia przez 20-25 minut (aż ładnie się zrumienią).
Wystudzone
ciasteczka wysmarować Nutellą (lub roztopioną mleczną czekoladą) i posypać
płatkami migdałów.
Ciasteczka
najlepiej smakują na drugi dzień.
Pyszności!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz