poniedziałek, 7 grudnia 2015

Ciasteczka orzechowe z migdałami


Składniki

Ciasto kruche:

200g mąki pszennej
40g cukru pudru
100g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczka proszku do pieczenia
100g mielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:

Nutella (lub roztopiona czekolada mleczna)
płatki migdałów

Wykonanie

Z podanych składników (oprócz orzechów włoskich) zagnieść kruche ciasto. Dodać mielone orzechy włoskie i wyrabiać ciasto jeszcze przez chwilę (aż do połączenia się orzechów z ciastem). Ciasto wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm i wycinać okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut (aż ładnie się zrumienią).
Wystudzone ciasteczka wysmarować Nutellą (lub roztopioną mleczną czekoladą) i posypać płatkami migdałów.
Ciasteczka najlepiej smakują na drugi dzień.


Pyszności! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz