poniedziałek, 7 grudnia 2015

Raffaello

Raffaello to oczywiście nazwa, znanych już chyba każdemu, kokosowych czekoladek. Jako, że kokos jest głównym bohaterem ciasta, które chcę zaprezentować w tym poście, myślę, że zapożyczenie nazwy dla tegoż ciasta jest w pełni uzasadnione. A skąd pochodni słowo „kokos”? Z hiszpańskiego „coco”, które oznacza ni mniej ni więcej jak twarz małpy. Hiszpańscy odkrywcy dostrzegli, bowiem podobieństwo orzecha kokosowego do twarzy małpy… Naturalnym środowiskiem wzrostu palmy kokosowej są piaszczyste, oceaniczne plaże Ameryki Południowej, Azji i Oceanii a najstarsze skamieniałości tego drzewa pochodzą sprzed kilkunastu milionów lat! Pomijając walory smakowe kokosów, można śmiało powiedzieć, że są one „naturalną apteką”. Nie bez powodu na wyspach Pacyfiku mówi się o kokosie: „lek na wszelkie choroby”. Aminokwasy, tłuszcze, cukry, witamina C, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez i wapń – to wszystko znajdziemy w mleczku kokosowym, które zapobiega osteoporozie i chorobom wątroby, wspomaga metabolizm, trawiennie i regeneracje tkanek oraz zmniejsza ryzyko chorób serca. Z kolei woda kokosowa to naturalny napój izotoniczny o wysokim poziomie elektrolitów i z powodzeniem może być używana do regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku, na przykład po treningu sportowym. Ponadto kokos opóźnia proces starzenia skóry, przez co jest często stosowany w kosmetyczne, głównie do pielęgnacji twarzy. Smaczny, aromatyczny, pięknie wyglądający i bogato odżywczy, czego chcieć więcej? Zatem, gorąco polecam Raffaello – bardzo proste i bardzo kokosowe ciasto bez pieczenia.


Składniki

600g herbatników (prostokątnych)
1L mleka
200g cukru
2 budynie śmietankowe
3 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
2 kostki masła
300g wiórek kokosowych
50mL wódki
3 krople olejku migdałowego

Wykonanie

800mL mleka wlać do garnka, wsypać cukier i wstawić do grzania na wolnym ogniu. W 200mL mleka rozmieszać budynie śmietankowe, mąkę pszenną i żółtka (najlepiej za pomocą miksera, aby nie powstały grudki). Powstałą masę wlać do gotującego się mleka z cukrem i ciągle mieszając gotować do uzyskania gładkiego kremu. Krem wystudzić.
Zimny krem utrzeć z masłem. Pod koniec dodać wódkę oraz olejek migdałowy i ucierać jeszcze przez chwilę. Dosypać 200g wiórek kokosowych i dokładnie wymieszać.
Blachę (30x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć warstwę masy kokosowej i ponownie ułożyć herbatniki. W ten sposób ułożyć cztery warstwy (skończyć na masie kokosowej). Wiech posypać 100g wiórek kokosowych.
Ciasto wstawić do lodówki na 4-6 godzin, aby masa stężała a herbatniki nią nasiąkły.
Gotowe i pyszne!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz