Raffaello to
oczywiście nazwa, znanych już chyba każdemu, kokosowych czekoladek. Jako, że kokos
jest głównym bohaterem ciasta, które chcę zaprezentować w tym poście, myślę, że
zapożyczenie nazwy dla tegoż ciasta jest w pełni uzasadnione. A skąd pochodni słowo
„kokos”? Z hiszpańskiego „coco”, które oznacza ni mniej ni więcej jak twarz
małpy. Hiszpańscy odkrywcy dostrzegli, bowiem podobieństwo orzecha kokosowego do
twarzy małpy… Naturalnym środowiskiem wzrostu palmy kokosowej są piaszczyste,
oceaniczne plaże Ameryki Południowej, Azji i Oceanii a najstarsze
skamieniałości tego drzewa pochodzą sprzed kilkunastu milionów lat! Pomijając
walory smakowe kokosów, można śmiało powiedzieć, że są one „naturalną apteką”.
Nie bez powodu na wyspach Pacyfiku mówi się o kokosie: „lek na wszelkie
choroby”. Aminokwasy, tłuszcze, cukry, witamina C, kwas foliowy, żelazo, potas,
magnez i wapń – to wszystko znajdziemy w mleczku kokosowym, które zapobiega
osteoporozie i chorobom wątroby, wspomaga metabolizm, trawiennie i regeneracje
tkanek oraz zmniejsza ryzyko chorób serca. Z kolei woda kokosowa to naturalny napój
izotoniczny o wysokim poziomie elektrolitów i z powodzeniem może być używana do
regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku, na przykład po treningu
sportowym. Ponadto kokos opóźnia proces starzenia skóry, przez co jest często
stosowany w kosmetyczne, głównie do pielęgnacji twarzy. Smaczny, aromatyczny,
pięknie wyglądający i bogato odżywczy, czego chcieć więcej? Zatem, gorąco
polecam Raffaello – bardzo proste i bardzo kokosowe ciasto bez pieczenia.
Składniki
600g herbatników (prostokątnych)
1L mleka
200g cukru
2 budynie śmietankowe
3 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
2 kostki masła
300g wiórek kokosowych
50mL wódki
3 krople
olejku migdałowego
Wykonanie
800mL mleka
wlać do garnka, wsypać cukier i wstawić do grzania na wolnym ogniu. W 200mL
mleka rozmieszać budynie śmietankowe, mąkę pszenną i żółtka (najlepiej za
pomocą miksera, aby nie powstały grudki). Powstałą masę wlać do gotującego się
mleka z cukrem i ciągle mieszając gotować do uzyskania gładkiego kremu. Krem
wystudzić.
Zimny krem
utrzeć z masłem. Pod koniec dodać wódkę oraz olejek migdałowy i ucierać jeszcze
przez chwilę. Dosypać 200g wiórek kokosowych i dokładnie wymieszać.
Blachę
(30x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć
warstwę masy kokosowej i ponownie ułożyć herbatniki. W ten sposób ułożyć cztery
warstwy (skończyć na masie kokosowej). Wiech posypać 100g wiórek kokosowych.
Ciasto
wstawić do lodówki na 4-6 godzin, aby masa stężała a herbatniki nią nasiąkły.
Gotowe i pyszne!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz