Ciasto bananowe
a poprawniej "Banana Bread", czyli chleb bananowy, to klasyk amerykańskich książek kucharskich. W
Stanach Zjednoczonych jest on na tyle popularnym wypiekiem, że 23 luty jest narodowym
dniem chleba bananowego. Banany pojawiły się w Stanach Zjednoczonych około roku
1870, ale minęło sporo czasu zanim stały się składnikiem deserów i ciast. Jak
zatem powstał chleb bananowy? W czasie
Wielkiego Kryzysu zaradne gospodynie, nie chcąc wyrzucać przejrzałych bananów (a
trzeba zaznaczyć, że były one wtedy kosztownym produktem spożywczym) wpadły na genialny
pomysł ich wykorzystania i wypiekały chleby na bazie bananów. Amerykanie szybko
zasmakowali w cieście bananowym i przepisy na chleby bananowe były publikowane od
roku 1930. W Polsce to zdecydowanie mniej znany wypiek. Czy jest smaczny? To proste
i szybkie w przygotowaniu ciasto, jednym szalenie smakuje, innym wręcz przeciwnie.
A jak będzie z Tobą?
Składniki
Składniki suche:
200g mąki
pszennej
60g cukru
pudru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
½ łyżeczki
sody oczyszczonej
szczypta soli
Składniki mokre:
3 dojrzałe
banany
50mL oleju
roślinnego
2 jajka
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku
z cytryny
Wykonanie
Do miski wsypać wszystkie składniki
suche i wymieszać.
Do drugiej miski wrzucić obrane
banany i rozgnieść je widelcem. Dodać pozostałe mokre składniki i wymieszać
mikserem.
Do mokrych składników dodać
suche składniki i wymieszać również za pomocą miksera (pamiętaj, aby nie robić
tego zbyt długo, należy przestać, gdy tylko składniki się połączą).
Ciasto wylać do wysmarowanej
tłuszczem wąskiej blaszki (25x10 cm) i piec w temperaturze 180oC
przez 55 minut (pamiętaj, aby wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika).
Ostudzone ciasto bananowe można udekorować
cukrem pudrem.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz