niedziela, 6 grudnia 2015

Ciasto Bananowe (Chleb Bananowy)

Ciasto bananowe a poprawniej "Banana Bread", czyli chleb bananowy, to klasyk amerykańskich książek kucharskich. W Stanach Zjednoczonych jest on na tyle popularnym wypiekiem, że 23 luty jest narodowym dniem chleba bananowego. Banany pojawiły się w Stanach Zjednoczonych około roku 1870, ale minęło sporo czasu zanim stały się składnikiem deserów i ciast. Jak zatem powstał chleb bananowy?  W czasie Wielkiego Kryzysu zaradne gospodynie, nie chcąc wyrzucać przejrzałych bananów (a trzeba zaznaczyć, że były one wtedy kosztownym produktem spożywczym) wpadły na genialny pomysł ich wykorzystania i wypiekały chleby na bazie bananów. Amerykanie szybko zasmakowali w cieście bananowym i przepisy na chleby bananowe były publikowane od roku 1930. W Polsce to zdecydowanie mniej znany wypiek. Czy jest smaczny? To proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, jednym szalenie smakuje, innym wręcz przeciwnie. A jak będzie z Tobą?


Składniki

Składniki suche:

200g mąki pszennej
60g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Składniki mokre:

3 dojrzałe banany
50mL oleju roślinnego
2 jajka
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wykonanie

Do miski wsypać wszystkie składniki suche i wymieszać.
Do drugiej miski wrzucić obrane banany i rozgnieść je widelcem. Dodać pozostałe mokre składniki i wymieszać mikserem.
Do mokrych składników dodać suche składniki i wymieszać również za pomocą miksera (pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo, należy przestać, gdy tylko składniki się połączą).
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem wąskiej blaszki (25x10 cm) i piec w temperaturze 180oC przez 55 minut (pamiętaj, aby wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika).
Ostudzone ciasto bananowe można udekorować cukrem pudrem.
Gotowe!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz