Składniki
1¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto powinno
się zarobić jak najszybciej, aby nie zagrzało się od zbyt długiego kontaktu z
dłońmi. Ciasto jest właściwie wyrobione, gdy uzyska jednolitą konsystencje i
kolor (więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”).
Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4-5
milimetrów i wykrawać okrągłe ciasteczka o średniej wielkości.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia (w odstępach, gdyż kruche ciasto nieco rośnie) i piec do momentu, aż
ładnie się zrumienią, czyli około 15 minut (pamiętaj, aby wstawić ciasteczka do
nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu ciasteczka pozostawić do ostygnięcia.
Ciasteczka przełożyć dżemem o ulubionym smaku. Na koniec
ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Super ciasteczka polecam:)
OdpowiedzUsuń