czwartek, 3 grudnia 2015

Kruche ciasteczka z dżemem


Składniki         

1¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto powinno się zarobić jak najszybciej, aby nie zagrzało się od zbyt długiego kontaktu z dłońmi. Ciasto jest właściwie wyrobione, gdy uzyska jednolitą konsystencje i kolor (więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”).

Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 milimetrów i wykrawać okrągłe ciasteczka o średniej wielkości.

Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, gdyż kruche ciasto nieco rośnie) i piec do momentu, aż ładnie się zrumienią, czyli około 15 minut (pamiętaj, aby wstawić ciasteczka do nagrzanego piekarnika!).

Po upieczeniu ciasteczka pozostawić do ostygnięcia.

Ciasteczka przełożyć dżemem o ulubionym smaku. Na koniec ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Życzę smacznego!

1 komentarz: