Truskawki, które tak wszyscy lubimy, wcale
nie są dziełem natury a francuskiego botanika, który na polecenie króla Ludwika
XIV, skrzyżował dwie odmiany poziomek i otrzymał rewelacyjny efekt – soczyste,
słodko-kwaśne, krwistoczerwone owoce. Oczywiście truskawki początkowo były towarem
wielce luksusowym i zajadano je jedynie na dworach królewskich, najczęściej w
towarzystwie szampana. Obecnie istnieje ponad dwa tysiące gatunków truskawek,
które różnią się nie tylko rozmiarem, ale i przede wszystkim smakiem. W
zależności od odmiany, truskawki wydają owoce jedynie w sezonie „truskawkowym”,
który przypada na czerwiec i lipiec, ale są i takie, które rozpieszczają nas swoimi
pysznymi owocami praktycznie przez całe lato aż do jesieni. Warto pamiętać, że
truskawki świetnie rosną w donicach, więc śmiało można założyć własną „plantacje”
truskawek, choćby na balkonie czy tarasie. I to naprawdę nie jest głupie
pomysł! Wręcz przeciwnie, bo truskawki to cenne źródło witamin, takich jak: C,
A, E oraz z grupy B a także minerałów jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor i
potas. Truskawki obniżają poziom ciśnienia krwi i cholesterolu, wspomagają odchudzanie
i pracę nerek oraz wzmacniają włosy i poprawiają kondycję skóry. Oczywiście,
aby zachować wszystkie dobroczynnie wartości truskawek, trzeba je jeść na
surowo. I takie też wykorzystuję w biszkoptowej roladzie, na którą przepis
zamieszczam poniżej J
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
150g drobnego cukru kryształu
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
250g serka Mascarpone
75g cukru pudru
200mL śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
300g świeżych, pokrojonych truskawek
cukier puder do dekoracji
Wykonanie
Biszkopt na roladę.
Żółtka oddzielić od białek. Do białek
dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimniej wody i ubyć na sztywną pianę. Dodać
cukier oraz cukier waniliowy i ponownie ubyć na sztywno. Następnie dodać żółtka
i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki.
Biszkopt wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem
i podsypaną bułką tartą blachę (24x40 cm) i piec w temperaturze 180oC
przez 20 minut (pamiętaj, aby biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika).
Po upieczeniu, biszkopt wyjąc z formy i
owinąć wilgotną ścierką. Pozostawić do ostygnięcia. Dzięki temu zabiegowi, biszkopt
pozostanie wilgotny i będzie możliwe jego zwinięcie w roladę.
Masa.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
Dodać śmietanę kremówkę i ubić (pamiętaj, aby nie ubijać masy dłużej niż to
konieczne, bo śmietana może się zwarzyć).
Do masy dodać umyte i pokrojone truskawki.
Delikatnie wymieszać.
Masę z truskawkami wyłożyć na zimny
biszkopt i zwinąć roladę (nie za ciasno, gdyż masy jest dość sporo i rolada
może pęknąć).
Roladę posypać cukrem pudrem i wstawić na
kilka godzin do lodówki.
Gotowe, można zajadać!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz