wtorek, 31 maja 2016

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Truskawki, które tak wszyscy lubimy, wcale nie są dziełem natury a francuskiego botanika, który na polecenie króla Ludwika XIV, skrzyżował dwie odmiany poziomek i otrzymał rewelacyjny efekt – soczyste, słodko-kwaśne, krwistoczerwone owoce. Oczywiście truskawki początkowo były towarem wielce luksusowym i zajadano je jedynie na dworach królewskich, najczęściej w towarzystwie szampana. Obecnie istnieje ponad dwa tysiące gatunków truskawek, które różnią się nie tylko rozmiarem, ale i przede wszystkim smakiem. W zależności od odmiany, truskawki wydają owoce jedynie w sezonie „truskawkowym”, który przypada na czerwiec i lipiec, ale są i takie, które rozpieszczają nas swoimi pysznymi owocami praktycznie przez całe lato aż do jesieni. Warto pamiętać, że truskawki świetnie rosną w donicach, więc śmiało można założyć własną „plantacje” truskawek, choćby na balkonie czy tarasie. I to naprawdę nie jest głupie pomysł! Wręcz przeciwnie, bo truskawki to cenne źródło witamin, takich jak: C, A, E oraz z grupy B a także minerałów jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Truskawki obniżają poziom ciśnienia krwi i cholesterolu, wspomagają odchudzanie i pracę nerek oraz wzmacniają włosy i poprawiają kondycję skóry. Oczywiście, aby zachować wszystkie dobroczynnie wartości truskawek, trzeba je jeść na surowo. I takie też wykorzystuję w biszkoptowej roladzie, na którą przepis zamieszczam poniżej J

Składniki

Biszkopt:

4 jajka
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
150g drobnego cukru kryształu
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

250g serka Mascarpone
75g cukru pudru
200mL śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

300g świeżych, pokrojonych truskawek
cukier puder do dekoracji

Wykonanie

Biszkopt na roladę.
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimniej wody i ubyć na sztywną pianę. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i ponownie ubyć na sztywno. Następnie dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki.
Biszkopt wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą blachę (24x40 cm) i piec w temperaturze 180oC przez 20 minut (pamiętaj, aby biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika).
Po upieczeniu, biszkopt wyjąc z formy i owinąć wilgotną ścierką. Pozostawić do ostygnięcia. Dzięki temu zabiegowi, biszkopt pozostanie wilgotny i będzie możliwe jego zwinięcie w roladę.
Masa.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać śmietanę kremówkę i ubić (pamiętaj, aby nie ubijać masy dłużej niż to konieczne, bo śmietana może się zwarzyć).
Do masy dodać umyte i pokrojone truskawki. Delikatnie wymieszać.
Masę z truskawkami wyłożyć na zimny biszkopt i zwinąć roladę (nie za ciasno, gdyż masy jest dość sporo i rolada może pęknąć).
Roladę posypać cukrem pudrem i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe, można zajadać!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz